Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будинок Уткіна до демонтажу. Фото: Мапа Реновації

Знесений особняк початку ХХ століття на вулиці Симона Петлюри, 29, що біля залізничного вокзалу, перебував в аварійному стані, запевнили «Хмарочос» у пресслужбі компанії «Приват», яка є власником будівлі та орендарем ділянки.

«Про будь-яку історичну цінність будівлі ТОВ “Приват”, як її власнику, не відомо. Будівля не внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Згадувана у ЗМІ назва “будинок Уткіна” не має під собою жодного документального підґрунтя», – заявили у компанії.

У компанії стверджують, що отримали містобудівні умови та обмеження на реконструкцію адміністративної будівлі під готель, і проєкт отримав позитивний висновок експертизи, а ДАБІ зареєструвала повідомлення про початок виконання підготовчих робіт. Запевняють, що спеціалісти обстежили будівлю та дійшли висновку, що її потрібно «частково» демонтувати – до фундаменту.

У ТОВ «Приват» повідомили, що зараз готують документи для отримання дозволу на виконання будівельних робіт з реконструкції будівлі під готель. Девелоперська компанія Zim Group замовила будівництво 26-поверхового апарт-готелю Times.

Будинок Уткіна під час демонтажу. Фото: Мапа Реновації

Зазначимо, що за оцінкою краєзнавця Антона Короба, садиба перебувала в хорошому стані та не мала ознак аварійності. Прибутковий будинок купця Івана Уткіна збудовано орієнтовно між 1890 та 1905 роками. Він не мав статусу пам’ятки.

ТОВ «Приват» отримало ділянку в оренду у 2003 році ділянку для експлуатації адміністративної будівлі. У серпні 2020 року Київрада намагалася розірвати договір оренди, посилаючись на те, що «недобросовісний землекористувач» почав зносити споруди на цій ділянці та планує будівництво багатоповерхового житлового комплексу, а це суперечить Генплану. Згідно з юридичним аналізом «Мапи реновації», цільове призначення земельної ділянки не відповідає її використанню орендарем.

Міністр культури Олександр Ткаченко стверджує, що Мінкульт не давав жодних дозволів на будівництво в історичному ареалі й уже здійснює перевірку. Він також закликав правоохоронні органи провести ретельне розслідування, хто дав дозвіл на знищення історичної будівлі.

«Знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві – варварство. Тим більше, що ця будівля, відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста, входить в історичний ареал забудови міста», – заявив Ткаченко у своєму телеграм-каналі.

Своєю чергою, у КМДА заявляють, що надання дозволів на проведення робіт в історичному ареалі належить до повноважень Мінкульту. «Відповідно до діючого законодавства, а саме Закону України про охорону культурної спадщини, саме до повноважень Міністерства культури належить погодження проєктів містобудівних, архітектурних, будь-яких інших перетворень, земляних робіт у межах історичних ареалів», – зазначила в ефірі Громадського радіо радниця з комунікацій Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Ірина Золотар.

Руїни будинку Уткіна. Фото: Семен Широчин

Активісти повідомляли про підготовку до демонтажу будівлі ще 20 березня. Згодом розмістили на вулиці Петлюри сітілайти з закликом не руйнувати будинок. Ініціатива «Мапа Реновації» звертає увагу на історичні будівлі, які перебувають у не меншій небезпеці, ніж будинок Уткіна:

    • Іллєнка, 30
    • Ярославська, 8
    • Антоновича, 7
    • Вокзальна, 7
    • Січових Стрільців, 91
    • Гоголівська, 32А

зокрема з охоронним статусом:

  • Гончара, 71
  • Хорива, 2
  • Тургенєвська, 19

Загалом активісти зауважують, що кожна будівля з їхньої бази потенційно перебуває у груп ризику.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button