Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/renovation.map

Депутати Київради від «Слуги народу» та «Голосу» зареєстрували проєкт рішення про розірвання стосунків з орендарем ділянки на Петлюри 29, де 10-11 квітня знесли будинок Уткіна. Крім того, пропонують ініціювати процедуру припинення права власності компанії «Приват» на вже зруйновану будівлю. Про це повідомили депутати Ксенія Семенова та Григорій Маленко.

Київраді пропонують проголосувати за постанову про позов до Господарського суду Києва проти компанії «Приват» і повернути ділянку у власність громади. Хоча будинок початку ХХ століття вже знесено, депутати прагнуть принаймні не допустити будівництва 26-поверхового апарт-готелю.

Тим часом міський голова Віталій Кличко заявив в інтерв’ю Радіо НВ, що КМДА не завжди може вплинути на ситуацію з руйнуванням історичних будівель, адже ті перебувають у приватній власності.

«Велика кількість цих пам’яток перебуває у приватній власності. Ми не можемо нічого зробити, навіть штрафи не можемо виписати. Я тільки можу сказати декілька таких прикладів, які є. Будинок Сікорського… Щодо Гостинного двору – така ж ситуація», – зазначив Кличко. Зауважимо, що і будинок Сікорського, і Гостиний двір перебувають насправді у державній власності.

Прибутковий будинок купця Івана Уткіна було збудовано орієнтовно між 1890 та 1905 роками. Він не мав статусу пам’ятки. Будівля, розташована поблизу Центрального залізничного вокзалу, за оцінкою краєзнавців, перебувала у гарному стані.

Водночас компанія «Приват» запевняє, що будинок був аварійним, й отримавши МУО на реконструкцію, його обстежили та вирішили «частково демонтувати» – до фундаменту. Девелоперська компанія Zim Group замовила будівництво 26-поверхового апарт-готелю Times.

Активісти інформували про підготовку до демонтажу ще наприкінці березня та запустили інформаційну кампанію, сподіваючись привернути увагу КМДА, Кличка та Міністерства культури.

Зараз ініціатива «Мапа реновації» звертає увагу на будівельні роботи біля будинку Рутковського, що на вулиці Тургенєвській, 19 (на фото внизу видно його торцеву стіну).

Будівельні роботи біля будинку Рутковського. Фото: Helen Perepadya

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button