Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Антирасистський протест у Маямі. Фото: Mike Shaheen, Вікіпедія

Губернатор штату Флорида підписав контроверсійний закон, спрямований проти масових протестів. Зокрема, він гарантує імунітет водіям, які в’їжджають у натовп протестувальників, які блокують дороги, повідомляє New York Post.

«Якщо ви ознайомитеся з цим законодавчим актом, то це найсуворіший закон, спрямований на боротьбу з заворушеннями та підтриманням правопорядку, в усій країні. Не існує нічого, навіть близько подібного», – заявив губернатор Флориди Рон Де Сантіс.

Минулого тижня, коли законопроєкт розглядав сенат штату, проти проголосували демократи і лише один республіканець.

Водії звільняються від адміністративної відповідальності в разі наїзду на протестувальників, навіть якщо ті дістануть травми, зокрема й летальні. Однак кримінальна відповідальність залишається чинною.

Демократи пригадують атаку в Шарлотсвіллі у 2017 році, коли 20-річний неонацист в’їхав у натовп протестувальників, внаслідок чого померла одна жінка та ще 19 людей були травмовані. Республіканці ж запевняють, що імунітет поширюється на випадки, коли водій заявлятиме, що наїзд було вчинено з метою самозахисту.

Новий закон також передбачає суворіші покарання за правопорушення, вчинені під час протестів; дозволяє затримувати протестувальників аж до першого судового засідання; запроваджує нові санкції за участь у заворушеннях та їх організацію.

При цьому, як зауважує Business Insider, під «заворушеннями» мається на увазі порушення громадського спокою трьома або більше людьми, що призводить до поранення іншої людини, пошкодження майна, або ризику вчинення такої шкоди.

Крім того, запроваджується відповідальність місцевої влади за спроби втрутитися у дії поліції. У законі також є формулювання, яке може блокувати урізання бюджетів правоохоронних органів.

Зокрема, руйнування пам’ятників, пам’ятних табличок, прапорів та інших подібних об’єктів переводиться у категорію злочинів другого ступеню, що може каратися 10 роками ув’язнення. Знесення пам’ятників работорговцям і конфедератам, що робили торік учасники руху Black Lives Matter, таким чином, вважатиметься у Флориді серйозним злочином.

  • У Флориді правопорушення поділяють за ступенем серйозності на misdemeanors і felonies. Останні, своєю чергою, – на чотири ступені: третій, другий, перший та такі capital and life felonies, які караються смертю або довічним ув’язненням.

Критики характеризують новий закон як консервативну реакцію і спробу заглушити виступи антирасистських груп.

Нагадаємо, в Україні так звані «диктаторські закони», які Верховна Рада ухвалила 16 січня 2014 року, посилювали відповідальність за участь у протестах, зокрема за встановленн наметів, використання масок, наданням протестувальникам приміщень, паплюження пам’ятників тощо. Ці закони зрештою призвели до ескалації протистояння на Майдані.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button