Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Tomas er / Вікіпедія

Уряд Швеції запропонував «якомога швидше» закрити аеропорт Бромма та віддати територію під житлову забудову, повідомляє The Local.

У серпні планують презентувати результати дослідження, яке визначить терміни закриття. Партія зелених вже давно лобіює закриття Бромми, а торік оператор аеропортів Swedavia сам запропонував припинити експлуатацію.

Стокгольм-Бромма розташовано у самому місті – менш як за вісім кілометрів від центру. Коли його будували у 1936 році, це була здебільшого сільська місцевість. Однак із часом Стокгольм розрісся і шум літаків став проблемою. Після спорудження аеропорту Стокгольм-Арланда у 1959 році туди перевели всі міжнародні рейси. Бромму використовували для внутрішніх, бізнесових і урядових перельотів.

Певний час перевагою Бромми була близькість до центру міста, але після спорудження залізниці до Арланди в 1999 році ця перевага була практично втрачена: поїздка з Арланди до Стокгольма займає 18 хвилин, хоча й коштує 300 крон (1000 гривень). Більш того, автодорога з Бромми до центру Стокгольма часто перевантажена. Лоукостери також часто користуються аеропортом Стокгольм-Скавста, розташованим за 100 кілометрів від міста.

Водночас, як зазначає видання, у 2019 році пасажиропотік Бромми становив 2,3 мільйона осіб, що робило цей аеропорт третім за завантаженістю у Швеції після Арланди і Гетеборг-Ландветтера.

Є й супротивники закриття Бромми. Консерватори запевняють, що якщо здобудуть перемогу на наступних виборах, залишать аеропорт працювати принаймні до 2038 року, коли спливає контракт зі Swedavia.

«Складно зрозуміти мотивацію уряду. Йдеться не про екологію та шум, бо це проблеми загалом авіаційної індустрії. І не про економію, бо є приватні інвестори, які готові забрати Бромму в Swedavia», – зауважує Фредрік Кампфе зі Шведської конфедерації транспортних підприємств.

Міністр навколишнього середовища Пер Болунд запевняє: навіть до пандемії шведи почали частіше подорожувати залізницею і попит на внутрішні польоти значно впав ще у 2018 році. «Кращого моменту для переспрямування авіатрафіку до Арланди годі й чекати», – вважає він.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button