Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23597 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/batareiky

У мережі магазинів товарів для дому JYSK в Україні встановлять контейнери-циліндри для збирання використаних батарейок, повідомляє громадська організація «Батарейки, здавайтеся!»

Типовий прозорий пластик не годився би для виготовлення контейнерів для батарейок, пояснюють учасники ініціативи: від батарейок він пошкоджується, тріскається та вступає з ними в реакцію. Тому з Італії імпортували велику партію труби із полікарбонату. З цього матеріалу роблять ілюмінатори для літаків, і він обіцяє служити 10 років.

Фото: facebook.com/batareiky

«Хоча на створення нової конструкції контейнерів з нуля пішло немало часу, стратегічно такі контейнери зберуть більше батарейок, тому що їх краще помічаєш в залі торгової мережі й вони надихають прикладом інших людей, які уже здали туди батарейки», – зауважують у «Батарейки, здавайтеся!»

Нові контейнери доставлять до JYSK, передусім у тих регіонах, де магазини відкриті. Вже після травневих свят відвідувачі зможуть залишати вживані батарейки у таких точках збору – до 50 батарейок за один візит.

Такі ж контейнери можуть замовити й інші торговельні мережі, які мають щонайменше 20 магазинів.

У 2019 році організація влаштувала збір батарейок у гіпермаркетах «Епіцентр» і «Нова Лінія». Ці батарейки гарантовано відправляють на переробку до заводу GreenWEEE в Румунії.

Чимало де в Києві встановлені й інші бокси для збору батарейок, але за даними «Батарейки, здавайтеся!», вони не потрапляють на переробку, оскільки переробка збиткова і за неї потрібно платити. Батарейки або залишаються на складах, або опиняються на сміттєзвалищі.

Зазначимо, що мережа JYSK із 2019 року почала поступово відмовлятися від безкоштовних пластикових пакетів. На касі попереджають, що магазин працює без пакетів, і відвідувачі мають придбати пакет або чохол для товару, або ж складати покупки у власну сумку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button