Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 58 днів. За цей час ми опублікували 24498 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Садиба Баккалинського — «рідкісний зразок одноповерхового особняку середнього класу, якими були забудовані дореволюційні околиці Києва». Фото: Культурна спадщина Києва

Сьогодні, 27 квітня, особняк Баккалинського на вул. Іллєнка, 30 було внесено до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва. Відтак, як повідомляє офіційний портал КМДА, він отримав і охоронний статус.

За словами директора Департаменту охорони культурної спадщини Олександра Никоряка, це було ініціативою проєкту Мапа Реновації, чиї волонтери «провели роботу з історико-архівних вишукувань для підготовки історичної довідки та облікової документації». Це дозволило надати 120-річній садибі статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

Читайте також наш матеріал: Проєкт «Мапа реновації»: як кияни зберігатимуть історичні будинки з допомогою бізнесу?   

«Я дуже вдячний таким активним і небайдужим громадянам за їхню підтримку і допомогу у збереженні нашого історичного надбання, нашої з вами спадщини», – наголосив Никоряк, додавши, що тепер справа за Міністерством культури. Саме воно має присвоїти будинку Баккалинського ще надійніший статус пам’ятки місцевого значення – і занести його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Історики наголошують, що у Києві залишилося зовсім обмаль одноповерхових особняків, що нагадують про садибну забудову старого міста. Фото: Культурна спадщина Києва

Нагадаємо, що минулого тижня Київрада передала ділянку під цим особняком для подальшої забудови щонайменше 9-поверховим офісним центром. Проєкт, який підтримали 74 депутати, не передбачав реставрації садиби, а лише нове будівництво на її місці. Це рішення обурило багатьох містян, але депутати, які проголосували за нього, не вбачали в ньому нічого поганого.

Зокрема, голова фракції «Голос» Григорій Маленко пояснив, що це сприятиме «додатковим надходженням в бюджет міста», а також висловив сумнів, що будівля Баккалинського може претендувати на охоронний статус. Інший депутат від «Голосу», ексголова Митної служби Максим Нефьодов, взагалі порівняв садибу зі «старою сільською хатою».

«Цимєс ще в тому, що лише кілька днів тому “Голос” обурювався знесенням будинку Уткіна біля вокзалу і пропонував заборонити нове будівництво в центральній частині міста, до якої потрапляє і адреса Іллєнка, 30», – написав тоді киянин Сергій Пасюта.

Читайте про це: Депутати Київради ініціюють мораторій на будівництво в центрі Києва

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button