Майже кожне четверте шкільне меню в Україні – не здорове харчування
Серед 3,5 тисячі щоденних шкільних меню у 800 випадках фахівці виявили порушення.
Серед 3,5 тисячі щоденних шкільних меню у 800 випадках фахівці виявили порушення.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
З початку року серед 3,5 тисячі щоденних шкільних меню у 800 випадках фахівці виявили порушення норм здорового харчування, повідомила голова Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька.
Під час перевірки у минулому році виявилося, що в кожній другій школі були порушення, пов’язані з поганим обладнанням, водопостачанням, неякісною питною водою та іншими проблемами.
З 1 січня 2021 року в Україні діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Нові вимоги базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У Держпродспоживслужбі обіцяють, що побачити зміни можна буде з першого вересня цього року.
У регламенті встановлено групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів. Це, зокрема, злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти. У документі врегулювали харчування дітей, які потребують особливої дієти, – з цукровим діабетом, непереносимістю глютену або лактози тощо.
Також у регламенті прописана заборона годувати школярів технологічно обробленими м’ясними та рибними продуктами – ковбасою, сосисками, замороженими напівфабрикатами тощо. Шкільні їдальні не зможуть пропонувати дітям будь-які напої з вмістом доданих цукрів.
Керівники шкіл матимуть змогу обрати оптимальну модель організації харчування, наприклад, впровадити кейтеринг. Для цього харчоблок школи можна буде здавати в оренду.
Нагадаємо, з початку минулого року в Києві почали впроваджувати нову систему харчування за принципом «шведського столу» за рецептами кухара Євгена Клопотенка.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті