Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23515 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Kiyanka, wikipedia.org

Девелоперська компанія «Контакт-Інвест» виділить чотири мільйони доларів на реставрацію будинку Петра Рутковського – пам’ятки місцевого значення – по вулиці Тургенєвська, 19, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Компанія в квітні уклала охоронний договір із департаментом охорони культурної спадщини КМДА та узгодила архітектурну концепцію.

Директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк повідомив, що проєкт реставрації має передбачати висновок про вплив будівельних робіт на сусідній ділянці, Тургенєвській, 17. Роботи мають бути проведені протягом 2021-2023 років.

Концепція реставрації передбачає відновлення та збереження ліпнини, повернення будівлі автентичного кольору, збереження об’ємно-просторових параметрів. Також будуть збережені деталі інтер’єру: гранітні сходи і фрагменти підлогової мозаїки. Фасаду повернуть автентичний колір – сіро-блакитний замість звичного червоно-теракотового, який, за дослідженнями, з’явився після 1917 року. Також будівля буде інклюзивною, зокрема, зроблять ліфт. Проєкт розробило архітектурне бюро «Віхарєв». У будинку облаштують «Апарт-готель», тому що, за словами Чернецького, це єдиний формат, який не потребує паркінгу.

Фото: проєкт реконструкції (the-village.com.ua)

Проєкт для сусідньої ділянки на Тургенєвській, 17, уже отримав всі дозвільні документи, концепція нині коригується. Спочатку планувався офісний центр загальною площею близько 3 тисяч квадратних метрів із поверхами open space, проте зараз розглядають варіант офісно-апартного комплексу.

Будинок Рутковського побудований в стилі історизм та неоренесанс у 1901 році за проєктом архітектора І.Агурова, відселений як аварійний у 1980-х роках, відтоді стояв занедбаним.

Наразі будинок-пам’ятка перебуває на балансі КП «Спецжитлофонд». У 2020 році будинок 19 на Тургенєвській разом із ділянкою 17 був виставлений на продаж під реконструкцію за 1,5 мільйона доларів. У квітні 2021 року будинок обнесли будівельним парканом. Це викликало резонанс у суспільстві. Активісти вважають, що будівельні роботи можуть спричинити руйнування будинку 19. У квітні на ділянці під 17 почали рити котлован під будівництво, на місці будинку 21 також почалися будівельні роботи. Це спричинило появу тріщин на стінах будинку 19.

Фото: Дмитро Перов

За словами юриста Дмитра Перова, забудовник фактично здійснив самозахоплення будинку Петра Рутковського. За цим фактом склали заяву за статтею 197−1 Кримінального кодексу України – самозахоплення земельної ділянки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button