Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

Фасад, 2018 рік. Фото: Rasal Hague / Вікіпедія

На Святошині огороджують будівельним парканом дачу з мезоніном – будівлю, яка є зразком первісної дачної забудови Києва початку ХХ сторіччя. Про це повідомляє киянин Кирило Степанець. За його словами, будинок було нещодавно відрестаровано.

Фото: Кирило Степанець

Директор Департаменту міського благоустрою КМДА Тимур Ткаченко заявив, що 28 квітня інспектори зупиняли встановлення огорожі та видали припис із вимогою показати дозвільні документи.

«Встановити огорожу можна виключно маючи контрольну картку на тимчасове порушення (благоустрою). Станом на сьогодні такий документ за цією адресою не отримувався. Якщо ж там немає землекористувача та не буде відповідного документу – буде прийнято рішення про демонтаж у відповідний строк (три дні від припису)», – повідомив Ткаченко.

Фото: Кирило Степанець

У 1998 році дачу з мезоніном поставили на облік пам’яток архітектури. У 2012-му будівля перейшла у власність компанії «Юпітер Фінанс», яка займається «інвестуванням в будівництво бізнес-центрів, житлових комплексів та отелей». Ділянку передали для обслуговування та експлуатації існуючої будівлі.

У 2019 році експертна комісія у складі визнала дачу такою, що не відповідає критеріям для занесення у реєстр об’єктів культурної спадщини. Олена Мокроусова з Центру охорони пам’яток припускала, що дачі загрожує знесення, бо поруч заплановано зведення багатоповерхової будівлі.

Киянка Олена Терещенко повідомляє, що в лютому 2021 року ділянку намагалися продати на OLX за 47 мільйонів гривень.

Скріншот: Олена Терещенко

Вона також звертає увагу, що дача більше не розташована у зеленій зоні – у 2005 році Київрада вирішила не зараховувати цю територію до зелених зон.

Нагадаємо, лише у квітні знесли будинок Уткіна біля залізничного вокзалу та броварню Щульца на Голосіївському проспекті, а також Київрада віддала під забудову особняк Баккалинського на вулиці Іллєнка.

Низка депутатів Київради ініціює запровадження мораторію на будівництво в межах центральної планувальної зони міста Києва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button