Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: пресслужба Київради

12 травня прокуратура та податкова провели нові обшуки у КМДА, низці комунальних підприємств, а також у фірм-підрядників. Міський голова Віталій Кличко назвав обшуки тиском на столичну владу й особисто на нього.

Сімом посадовцям Департаменту соціальної політики оголосили підозру у справі про розкрадання 13,5 мільйона гривень із бюджету, повідомляє пресслужба Київської прокуратури.

Слідчі дійшли висновку, що у 2017-2019 роках службовці Департаменту соцполітики змовилися з певною фірмою та замовили в неї засоби особистої гігієни за вдвічі завищеними цінами. Надбавка склала понад 106%. Підрахували, що бюджету таким чином було завдано збитків на 13,5 мільйона гривень.

За результатами обшуків повідомили про підозру трьом чинним та чотирьом колишнім високопосадовцям Департаменту. Згадуються заступник директора, головний спеціаліст відділу, завідувач сектору та колишній начальник відділу. Їхні дії кваліфікують за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення майна).

Департамент земельних ресурсів КМДА підозрюють у співучасті у справі про розкрадання 19,5 мільйона гривень комерційною фірмою. Директору цієї фірми вже повідомили про підозру за ч. 2 ст. 364-1. Слідчі стверджують, що у 2013 році він купив нерухомість у Києві, але не уклав договір оренди землі з Київрадою й користувався ділянкою безкоштовно.

У Департаменті земельних ресурсів запевняють, що всіляко сприяють розслідуванню, а «кримінальне провадження – це позитивний результат здійсненої протягом останніх років інвентаризації земель міста» .

Ще одна серія обшуків пов’язана з будівництвом Подільського мосту. Прокуратура та податкова обшукала офіси та житло службовців фірми «Спецпроект-Інвест». Вважають, що компанія ухилилася від сплати 9 мільйонів гривень податків, виконуючи роботи з будівництва мосту у 2020 році. Роботи в цієї компанії замовив генпідрядник «Еко-буд Трейд», а «Спецпроект-Інвест», своєю чергою, залучила субпідрядні фірми «БК Будівельний майданчик» і «Буддекорсервіс» з ознаками фіктивності.

Крім того, податківці провели обшуки у приміщеннях «Київміськсвітло», «Київавтодору» та підрядних підприємств, ще раніше – у «Київзеленбуді», «Спецжитлофонді» та «Київському інституті земельних відносин».

Так, «Київміськсвітло» підозрюють у змові з підрядниками, які завищували вартість заміни освітлення – слідчі нарахували збитків на 12 мільйонів гривень.

Службовця «Київавтодору» підозрюють в отриманні хабаря в обмін на сприяння певній компанії у виграші тендерів у 2019-2020 роках. Загальна сума виграних тендерів складає 1,9 мільярда гривень.

Фото: Державна фіскальна служба України

Міський голова Віталій Кличко назвав обшуки на комунальних підприємствах тиском на столичну владу й особисто на нього.

«Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть в махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їхніх керівників. Це якісь нальоти», – заявив він.

За його словами, о шостій ранку 13 травня «увірвалися додому до головного архітектора Києва», приходили також додому до голови виконкому партії УДАР.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button