Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

12 травня, коли тривали обшуки, у підземному переході біля станції «Арсенальна» демонтували МАФи. Фото: Artem Litvinenko

Близько 20 посадовців КМДА підозрюють у «кришуванні» нелегальної торгівлі у підземних переходах. Вони вимагали з підприємців гроші за незаконну оренду торгових точок у переходах станцій метро в Шевченківському, Солом’янському, Печерському та Голосіївському районах, повідомляє Київська прокуратура.

Слідчі вважають, що з такої схеми посадовці, серед яких – чинні та колишні депутати Київради та один колишній нардеп, – щомісяця отримують від 5 до 7 мільйонів гривень.

Починаючи з 2012 року КМДА передала у користування «інвесторам» 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться зі стихійною торгівлею. При цьому інвесторам було надано право безконтрольно встановлювати в підземних пішохідних переходах торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень, зауважують у прокуратурі.

Одним із таких інвесторів у 2012 році став депутат Київради, голова однієї з постійних комісій, який контролював значну кількість посередників, котрі здавали ці торгові площі в суборенду. Але жоден з інвесторів не дотримувався своїх зобов’язань: не ремонтував переходи й натомість лише організував торгівлю.

У 2016 році Верховний суд визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод по оренді об’єктів комунального майна.

Попри це, стверджують у прокуратурі, посадовці КМДА та депутати вимагають гроші від торговців й систематично щомісяця збирають платню з «орендарів»: по 10-15 тисяч гривень з однієї торговельної точки тільки за оренду. Незаконне підключення до електромереж треба оплачувати окремо.

За даними слідства, лобіює питання стосовно заборони демонтажу МАФів, розташованих у підземних переходах, колишній народний депутат Верховної Ради 7-го і 8-го скликань. Він також використовує свої зв’язки, щоб покривати групу посадовців у КМДА. Під час обшуків у нього, крім документів, вилучили 250 тисяч доларів.

Серед учасників цієї групи також згадуються один із керівників Федерації боксу, який є довіреною особою екснародного депутата. Організував і контролював злочинну схему, за повідомленням, один із депутатів Київради. Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 189, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 368.

Прокуратура звертає увагу, що 12 травня, коли тривали обшуки, у підземних переходах на станціях «Либідська» та «Арсенальна» почали активно демонтувати МАФи.

Нагадаємо, 12 травня прокуратура та податкова провели нові обшуки в Департаменті соціальної політики КМДА, Департамент земельних ресурсів, «Київміськсвітлі», «Київавтодорі», ще раніше – у «Київзеленбуді», «Спецжитлофонді» та «Київському інституті земельних відносин».

Міський голова Віталій Кличко назвав обшуки на комунальних підприємствах тиском на столичну владу й особисто на нього.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button