Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/olenazelenska.official

Міністерство охорони здоров’я презентувало й оприлюднило нове меню, рекомендоване для шкіл і дитячих закладів оздоровлення й відпочинку. Меню розробляли за участі шеф-кухаря Євгена Клопотенка та команди CultFood, технологів і дієтологів.

У 2019 році Клопотенко підготував рецептурний збірник для шкільних їдалень, а реформувати систему харчування у школах почали у 2020 році. Зокрема, в більшості шкіл Києва дітям дозволили обирати їжу, як на форматі шведського столу.

За словами Клопотенка, зміни продовжуються, й зараз оновили норми організації шкільного харчування.

«Найголовніше – те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів та м’яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру та солі. Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба, і їжа буде здоровішою», – зазначає він.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що у шкільних їдальнях заборонено годувати учнів ковбасою, сосисками та рибними консервами.

Фото: facebook.com/viktor.liashko

У новому меню – 160 страв, окремо додано й безглютенові позиції. Воно розраховане на чотири тижні, тобто страви не повторюватимуться протягом цілого місяця. Школам відтепер не потрібно складати меню і щоразу погоджувати їжу. Нове шкільне меню також включає в себе покрокові рецепти приготування і технічні карти, щоб кухарям шкільних закладів було легше з ним працювати.

Клопотенко наголосив, що до меню увійшли страви української кухні – «щоб українці з дитинства їли шпундру і знали, що це їхня національна страва» – та світової кухні – «щоб розширити кругозір». На його думку, їжа, таким чином, стає частиною освіти.

Фото: facebook.com/viktor.liashko

Зокрема, страви світової кухні представлено пастушим пирогом, сінабоном із корицею, чилі кон карне, лобіо тощо, а традиційні українські – баношем, шпундрою, вертутою, полтавським борщем, товчанкою. Серед безглютенових страв – банановий бісквіт, булочка з корицею, горіхове печиво, млинці. До каш, серед яких раніше панували рис, гречка й вівсянка, додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю й кускус.

Приклади обідів з меню:

  • болоньєзе з яловичини, гречка з чебрецем, чай з мелісою, цілозерновий хліб, банани;
  • овочі припущені з соусом бешамель, білий суп із галушками, куряче стегно в гірчичному соусі, булгур, компот зі свіжих або заморожених ягід, м’ятою та родзинками, цілозерновий хліб, банани;
  • салат з овочів та яєць, капусняк з гарбузом, рибні стіки, кетчуп, рис з орегано, житній хліб, апельсини або сливи.

За словами розробника меню, воно буде рекомендоване на офіційному рівні до нового навчального року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button