Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/usov.ua

КМДА, СБУ, міграційна служба і податкова організують перевірки квартир із масовою реєстрацією, повідомив заступник міського голови Костянтин Усов.

Так, у квартирі площею 30 квадратних метрів на вулиці Максима Берлинського на Сирці прописано понад тисячу осіб. В іншій квартирі на вулиці Кудряшова, Солом’янка, – 740 людей. Загалом у Києві налічується більш як 100 «квартир-мурашників», в яких зареєстровано аномальну кількість людей.

За словами Усова, це «напівлегальний бізнес», хоча законодавчих обмежень на кількість реєстрацій на площу житла немає.

За його словами, така практика узаконює «іноземні кримінальні елементи» та «записує в кияни мешканців інших регіонів». Діти таких людей займають місця дітей «справжніх киян» у дитсадках і школах; ці мешканці отримують соціальні, медичні та транспортні пільги, створюють додаткове навантаження на місцевий бюджет, їхні голоси використовуються для маніпуляцій на виборах, а ще подібні реєстрації унеможливлюють мобілізацію призовників, нарікають у КМДА.

Загалом, заявляє Усов, виходом має бути скасування інституту реєстрації (прописки) і прив’язка всіх адміністративних сервісів до фактичного місця проживання. Але доки це не врегульовано, КМДА домовилася з СБУ, міграційною службою та податковою про спільні точкові «удари» по місцях масової реєстрації. Зокрема, перевірятимуть:

  • скільки за такими адресами зареєстровано дітей і чи фактично вони проживають там разом з батьками;
  • чи отримують власники таких квартир допомогу по безробіттю;
  • чи сплачують мешканці цих квартир податки за свою фактичну діяльність, а їхні господарі – за надання своїх послуг, або за надання в оренду майна;
  • чи розраховуються усі ці жителі за комунальні послуги;
  • чи проживають фактично за цими адресами іноземці, які мають відповідні посвідки.

Адреси таких квартир вже розвісили в кожному ЦНАПі Києва. Також невдовзі ці адреси повідомлять директорам усіх шкіл та дитсадків Києва.

Павло Федорів, житловий експерт і аналітик CEDOS, нагадує, що в Україні відсутнє адекватне оподаткування нерухомості та впорядкований ринок оренди.

В Україні неадекватна реєстрація місця проживання. Люди б реєструвались, якби була така можливість, але їхні орендодавці часто не розуміють, як це має працювати. Люди без реєстрації в Києві все одно платять за блага, якими користуються, – своїм орендодавцям. Але ті не віддають місту його частину. Обкладайте податками нерухомість», – коментує він.

Нагадаємо, уряд анонсував онлайн-реєстрацію місця проживання та скасування довідки про прописку і відповідний штамп у паспорті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button