Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Олександр Візерський

На Обсерваторній вулиці в Шевченківському районі Києва знесли флігель одноповерхової садиби кінця XIX століття. Раніше будинок належав титулярному раднику Олександру Барбану. Фото опублікував Олександр Візерський. На одній із цеглин був напис «К 89». Ймовірно, її виготовили на цегляному заводі у 1889 році.

У травні на ділянці почались будівельні роботи, будівлю накрили захисною сіткою. Тоді кияни вийшли на акцію проти руйнування будинку та побудови житлового комплексу на його місці. У «Мапі реновації» зазначають, що нове будівництво може не лише зашкодити навколишнім житловим будинкам. Воно знищить археологічний шар ХІ-ХІІІ століть. На місці садиби раніше знаходився один з районів древньоруського Києва під назвою «Копирів кінець». Крім цього, будівельні роботи можуть пошкодити або зруйнувати щойно виявлені об’єктикультурної спадщини на вулиці Бульварно-Кудрявській, 8а та 8б.

Фото: Олександр Візерський

Садиба Олександра Барбана є унікальним зразком подібної забудови другої половини ХІХ – початку ХХ століття у центрі Києва – одноповерхової, вільно розміщеної у забудові, зі своїм невеличким садом. Краєзнавець Антон Короб розповідає, що особняк збудований у другій половині ХІХ століття на північному схилі улоговини, що спадає від Старого Міста до Афанасіївського Яру – між Кудрявцем та Обсерваторною гіркою. У 1940-х роках будинок віддали дитячій соматичній лікарні. З 1970-х років у будівлі містилися різні установи, зокрема редакція газети «Культура і життя».

Зведений у 1890-х роках особняк Барбана, за словами києвознавців, «зберігся майже незайманим зовні». Фото: agritura

Із 2020 року власником будівлі є ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень». Забудовник має містобудівні умови й обмеження на новий ЖК в 12 поверхів до 26,5 метра заввишки. Забудовник також має дозвіл від ДАБІ, право оренди земельної ділянки.

Раніше ми писали, що Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести цей особняк до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини ще у 2015 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button