Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зведений у 1890-х роках особняк Барбана, за словами києвознавців, «зберігся майже незайманим зовні». Фото: agritura

На Обсерваторній вулиці в Києві закрили сіткою фасад історичного будинку Барбана — одноповерхової цегляної садиби кінця XIX століття. Вже найближчим часом її планують зносити: Департамент архітектури КМДА дозволив проєктувати на цьому місці багатоповерхове житло, а ДАБІ видала дозвіл на його будівництво.

Краєзнавець Дмитро Малаков, який вивчав дореволюційні особняки Києва, окремо згадує і барбанівський: у цьому кварталі він так і залишився «окремішнім з-поміж багатоповерхових будинків пізнішої доби» — перед Першою світовою війною поруч так і не встигли спорудити маріавітський костьол.

У проєкті Мапа Реновації, що опікується порятунком архітектурної спадщини, називають цю садибу «рідкісним зразком одноповерхового житла середнього класу» і додають, що будинки такої поверховості та типології «слід було б занести в “червону книгу‎”‎, настільки мало їх до сьогодні залишилось».

Волонтери також наголошують, що Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести цей особняк до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини ще у 2015 році.

«Рідкісний взірець одноповерхового садибного будинку. Прикрашений вишуканим неокласичним декором — русти, лиштви, складний карниз. Цінна пам’ятка культурного надбання міста Києва», — обгрунтовували тоді пам’яткоохоронці.

Сьогодні у двір позаду садиби поволі заганяють будівельну техніку. Фото: Мапа Реновації

Як вже писав «Хмарочос», у Києві дійсно залишилося обмаль споруд, які нагадують про його дореволюційну, малоповерхову забудову, а впродовж останніх кількох тижнів девелопери почали надто активно «освоювати» історичні будинки.

Так, біля вокзалу вже знесли будинок купця Уткіна, а на Лук’янівці — віддали під офісне будівництво особняк генерала Баккалинського; на Святошині відгородили будівельним парканом 120-річну дачу з мезоніном та почали розбирати будинок XIX століття на Володимирській, з якого раніше змушені були виїхати мешканці.

З 2020 року власником садиби стала ТОВ «Інформаційна група Агентство Столичних Повідомлень». При цьому земельну ділянку під забудову компанія отримала ще за часів мерства Черновецького, але власне садибою ще довгий час розпоряджалося державне підприємство «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв».

З початку дев’яностих років саме це підприємство, зокрема, повинне «забезпечувати нерухомістю іноземні посольства та їхніх представників». Відтак воно безкоштовно отримує від Київради земельні ділянки, на яких мали б споруджувати дипломатичні будівлі.

Але, як зазначала колишня депутатка міськради Ольга Балицька, «все, що ми їм передаємо, перетворюється на житлові багатоповерхівки».

Журналісти дійсно неодноразово повідомляли, що підприємство, фактично отримуючи землі для будівництва посольств, згодом укладає інвестиційні договори з девелоперами, які зводять там житло. Так сталося, наприклад, з особняком Олени Згорської на Іллєнка, 51, де замість анонсованої резиденції посла Казахстану звели 24-поверховий ЖК, або з флігелем-пам’яткою архітектури на Златоустівській, який знесли заради 20-поверхового «укрбудівського» комплексу.

Особняк Згорської мав статус щойно виявленого об’єкту культурної спадщини, що не завадило його зруйнувати. Фото: Вікіпедія

Те ж з самого початку чекало і на садибу Барбана: у 2001 році Київрада передала її підприємству для розміщення Торговельного представництва Республіки Татарстан. А вже за п’ять років «обслуговувачі» замовили тут проєкт 12-поверхового ЖК, який мав вирости одразу на двох ділянках: на місці садиби та великого подвір’я сусідніх дореволюційних будинків.

Один із варіантів передбачав збереження садиби Барбана, але його одразу відкинули на користь повної забудови. Ілюстрація: archunion

Тоді цей проєкт не був реалізований, але через дванадцять років, у 2018-му, його підхопила вже «Інформаційна група Агентство Столичних Повідомлень». Вона отримала містобудівні умови та обмеження (видані, до речі, в один день з МУО, які передбачали знесення садиби Уткіна), а згодом — заручилася дозволами від ДАБІ (на будівництво) та Міністерства культури (на роботи в археологічній охоронній зоні).

Новий проєкт будівництва підготувало архітектурне бюро Kramall Studio. Він зберігав задуману висотність (12 поверхів), але так само не залишав місця для історичного особняка. Новий ЖК передбачав 119 квартир — та 35 місць в підземному паркінгу.

КМДА дозволила проєктувати масивний ЖК на невеликій вулиці, яка раніше вважалася провулком. Ілюстрація: kramall studio

Втім, цей об’єкт обіцяє бути непростим для девелопера: проти знесення садиби та громіздкого будівництва виступають місцеві мешканці, які вважають, що це загрожує руйнуванням їхнім старим будинкам. І поки в КМДА ніяк не реагують на нову конфліктну точку, жителі вже почали блокувати будівельний майданчик.

Автівка не дає будівельній техніці виїхати з території садиби.

Також нагадаємо, що Київрада планує віддати на Обсерваторній вулиці ще одну ділянку під житлову забудову для нардепів. Вона планується через дорогу від садиби Барбана, на місці п’ятиповерхового житлового будинку в стилі конструктивізм. Киянин Сергій Пасюта пише, що депутати мають розглянути це питання вже наступного четверга.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button