Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Iwan Baan

26 червня в Арлі, що на південному узбережжі Франції, офіційно відкрили башту культурного центру Luma Arles, збудовану за проєктом архітектора Френка Гері, лауреата Прітцкерівської премії, повідомляє Dezeen.

Фото: Adrian Deweerdt

Проєктуючи фасад з неіржавної сталі, 92-річний Френк Гері надихався картиною Ван Гога «Зоряна ніч», яка була написана неподалік Арлі. Для фасаду використали 11 тисяч хаотично розташованих сталевих панелей. Вони відіграють ту ж роль, що й мазки фарби в імпресіоністичній картині, додаючи живописності екстер’єру будівлі.

Фото: Adrian Deweerdt

Водночас барабан в основі башти відсилає до римської арени, збудованої у 90 році до нашої ери. Античний Арль (у ті часи – Арелат) слугував тимчасовою резиденцією римських імператорів, і з тих часів лишилося безліч пам’яток римської архітектури.

Фото: Iwan Baan

Третім референсом для Гері слугували Малі Альпи – гірський масив Альпій, що оточує Арль із півночі. Ці гори так само малював Ван Гог.

«Те, як Ван Гог зобразив Малі Альпи, вплинуло на розробку зовнішнього облицювання будівлі», – зазначив Гері.

Фото: Adrian Deweerdt

У хмарочосі 56 метрів заввишки розташовано галереї, архіви, бібліотеку, офіси, аудиторії та кафе.

Фото: Adrian Deweerdt

Башту збудували на місці колишнього залізничного депо, яке було закинутим з 1986 року, доки у 2013-му цю локацію не почали використовувати як арт-центр Luma Arles.

Фото: Adrian Deweerdt

Одночасно з будівництвом будівлі для центру навколишню промзону ревіталізували за проєктом нью-йоркської студії Selldorf Architects: колишні залізничні цехи перетворили на виставкові простори, готель і ресторан. А поряд облаштували громадський парк площею сім гектарів за проєктом бельгійських ландшафтних архітекторів Bureau Bas Smets.

Фото: Adrian Deweerdt

Фото: Adrian Deweerdt

Фото: Adrian Deweerdt

Нагадаємо, тим часом у Парижі будують башти за проєктом іншого лауреата Прітцкерівської премії – Жана Нувеля. Tours Duo стане найвищим паризьким хмарочосом, зведеним у цьому тисячолітті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button