Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23268 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/kyivteploenergo

Тарифи на гарячу воду та опалення в Києві та низці міст України зростуть на 30-40%. Через це столиця уже з липня запроваджує авансовий платіж, повідомляє пресслужба КМДА.

Київтеплоенерго підвищить тарифи на тепло вже з першого жовтня. Середньозважена вартість однієї гігакалорії тепла може становити від 2151,77 до 2433,90 гривні, залежно від типу приєднання будинку.

Щоб зменшити фінансове навантаження на киян взимку муніципалітет вирішив запровадити рекомендований авансовий платіж на тепло і гарячу воду, який становитиме 10 гривень за квадратний метр. Його можна сплачувати вже з липня. Це буде певним накопиченням, щоб зменшити плату за опалення взимку.

На брифінгу заступник голови КМДА Петро Пантелеєв зауважив, що у травні Кабмін скасував ПСО й запровадив ринок газу. Відповідно, теплопостачальні підприємства купуватимуть газ за ринковими цінами. Це призведе до здорожчання комунальних послуг.

«Тепер здійснення оплати після того, як підприємство спожило природний газ, скасовано, що створює критичну ситуацію з розрахунками за газ на фоні відсутності обігових коштів у ТКЕ. Разом із високою ціною на газ це створює реальну загрозу для початку та проходження опалювального сезону», – заявив Пантелеєв.

У КМДА вважають, що доцільніше було б використати на потреби виробництва теплової енергії для населення значно дешевший газ власного видобутку.

«Ми звернулись із листом до уряду України, де пропонуємо на період коливань ринкових цін на природний газ опрацювати можливість визначення газу видобутого АТ “Украгазвидобування” (що є частиною групи компаній “Нафтогаз України”) природним газом соціального призначення. Адже його собівартість становить не більше 4000 гривень за 1000 кубічних метрів. Це дозволить не лише стабілізувати ситуацію з розрахунками, вчасно і в повному обсязі придбати газ для старту опалювального сезону, але уникнути підвищення тарифів на гарячу воду та опалення, до чого зараз змушені готуватись більшість українських міст», – зазначив Пантелеєв.

Наприклад, Київтеплоенерго працює за цінами, встановленими у 2019 році. За цей період вартість газу для населення зросла на 15%; підвищилися тарифи на послуги з розподілу газу; ціна електричної енергії зросла на 42%; вартість виробництва теплової енергії на ТЕЦ зросла на 10%; до тарифу включено витрати на оснащення будівель лічильниками тепла і гарячої води у розмірі понад 233 мільйони гривень.

Читайте також: Що в наших платіжках за газ, світло, опалення і гарячу воду? Пояснюємо

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button