Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23415 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Olexandr Dovgy

Шостого липня представники компанії «Мрія-Інвест», яка планує забудувати частину берега озера Вирлиця, намагалися презентувати проєкт забудови у приміщенні Дарницької адміністрації. Забудовник планує будівництво торговельно-розважального центру з паркінгом і благоустрій території.

Провести презентацію для громади запропонував міський голова Віталій Кличко, який на засіданні Київради 24 червня публічно підтримав забудовника та переконав депутатів почекати з оголошенням озера Вирлиця ландшафтним заказником.

Однак група місцевих мешканців, які виступають проти будівництва ТРЦ, відмовилися слухати про плани забудовника. Стрім із місця подій свідчить, наскільки емоційними були суперечки.

При цьому в фейсбук-групі Екопарк Вирлиця заявляють, що забудовник завіз автобус із «групою підтримки», якій нібито платили по 300 гривень.

Свідки стверджують, що цю групу людей привіз забудовник. Фото: Olexandr Dovgy

«Жодного рішення на зустрічі забудовника і громади по Вирлиці не прийнято. З ганебного: завезли автобусами групу людей, які не йшли з зали до останнього, бо ж “сказали, буде голосування”», – повідомляє депутатка Київради Євгенія Кулеба.

Представник компанії «Мрія-Інвест» Олександр Крупник запевняв, що озеро не чіпатимуть, буде лише «двоповерхова будівля».

Презентація проєкту «Мрія-Інвест»

«А качечок і пташечок ми з озера Вирлиця частково переселимо», – цитує представників забудовника Кулеба.

Першого липня забудовник в особі того ж Олександра Крупника зареєстрував петицію з вимогою побудувати на березі озера Вирлиця ТРЦ. У ній стверджується, що берег озера – занедбаний, недоглянутий і засмічений, що «має негативний соціальний ефект». Ті ж тези виголошували й люди з «групи підтримки» на презентації.

Водночас місцеві жителі завляють, що стан озера – результат діяльності забудовника. «На цьому фото результат незаконних будівельних робіт цієї весни. Як же ницо спочатку руйнувати природний ландшафт, а потім демонструвати результати своєї “роботи” як негативний приклад», – обурюється учасниця групи активістів Олена Вакаренко.

Презентація проєкту «Мрія-Інвест»

«За санітарний стан ділянки (зокрема прибирання сміття) відповідальний орендар ТОВ “Мрія-Інвест”, це прописано у договорі оренди», – зауважує Вакаренко.

Загалом у презентації проєкту «Мрія-Інвест» ідеться про будівництво ТРЦ, аквапарку, ресторанів, критого паркінгу, пішохідної набережної з велодоріжками та рекреаційної зони з «зеленими острівками природи» й місцями для спортивного рибальства. Компанія запевняє, що до розробки проекту залучили нідерландське бюро TconcepT.

Ольга Вакаренко звертає увагу, що презентовані ілюстрації не відображають реальну територію навколо озера Вирлиця й подекуди суперечать озвученим описам проєкту. Зокрема серед візуалізацій вона помітила відразу декілька рендерів проєкту, розробленого для міста Провіденс, штат Род-Айленд, США.

Презентація проєкту «Мрія-Інвест»

Проєкт пішохідного мосту в Провіденсі, 2020 рік. Візуалізації: Buro Happold, inFORM studio

Озеро Вирлиця – одне з найбільших озер Києва, воно має природне походження. У 2005 році Київрада дозволила орендувати частину озера для будівництва торговельно-розважального центру. Орендарем трьох земельних ділянок загальною площею майже 30 гектарів стала компанія «Мрія-Інвест». У 2012 році забудовник засипав піском близько семи гектарів озера.

За проєктом рішення до ландшафтного заказника «Озеро Вирлиця» площею 98 гектарів не увійшли ділянки, віддані в оренду під забудову.

«Наші гроші» зауважують, що у 2018-2020 роках керівником «Мрія-Інвест» був Юрій Іонанов, шкільний друг Кличка, а також колишній керівник Фонду Кличка.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button