Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23614 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Значна кількість світлин і дописів на фейсбук-сторінці Кулиняка стосується релігійних свят і УПЦ МП. Фото: facebook.com/m.kulyniak

На виборах нового директора Мистецького арсеналу шостого липня жоден кандидат не зміг набрати необхідні п’ять голосів, повідомляє Громадське.

Найближчим до перемоги виявився Михайло Кулиняк, який очолював Міністерство культури у 2010-2012 роках, в уряді прем’єр-міністра Миколи Азарова, за президентства Віктора Януковича. Члени конкурсної комісії віддали ексміністру чотири голоси.

Кулиняк запам’ятався віртуозною грою на скрипці, коли на врученні телепремії грав, тримаючи смичок між ногами.

Ексдиректор Довженко-Центру Іван Козленко звертає увагу на те, що конкурсну комісію очолює нинішній роботодавець Кулиняка Василь Чернець (Чернець – ректор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Кулиняк керує Інститутом сучасного мистецтва при академії).

Зліва направо: Василь Чернець, намісник Лаври Павло, Михайло Кулиняк. Фото: facebook.com/m.kulyniak

Між Козленком і Кулиняком розгорнулася публічна суперечка у фейсбуку. Козленко пригадав два епізоди, пов’язані з ексміністром, а Кулиняк, зі свого боку, запропонував провести Козленку сеанс екзорцизму в Києво-Печерській Лаврі.

«Не обійшлося без коментарів таких собі козльонків, які, ставши лузерами, пишуть, не розуміючи, що завжди треба шукати проблеми в собі насамперед. Приходьте, козльонки, до Лаври, виженем з вас бісів», – написав він (пунктуацію виправлено).

Члени комісії голосували за кандидатів таємно. Проти цього виступили окремі кандидати та культурна спільнота. Чинна команда «Мистецького арсеналу» виступила також проти участі у комісії Василя Чернеця. Загалом культурна спільнота припускає, що формування комісії було фальсифіковане.

Загалом документи на конкурс подали 10 кандидатів, пізніше одна кандидатка зняла свою кандидатуру.

Три голоси на виборах отримала чинна директорка установи Олеся Островська-Люта.

Один голос комісія дала колишній директорці Мистецького арсеналу Наталії Заболотній. Очолюючи інституцію, вона найбільше запам’яталася тим, що знищила картину Володимира Кузнецова. Художник створив стінопис «Коліївщина: Страшний Суд» до виставки в Арсеналі у 2013 році. На ній він зобразив пекельний котел з політиками та священниками. Оскільки на відкриття виставки мали прийти якраз духовенство й політики, зокрема Янукович, Заболотна власноруч замалювала стінопис чорною фарбою. Кузнецов досі судиться з ексдиректоркою.

Незакінчений стінопис «Коліївщина» до та після знищення. Фото: Володимир Кузнецов

Ще один голос дістався заступниці директора «Медіацентру» Ірині Кислян. Вона пропонує отримати додаткові 8000 квадратних метрів площі шляхом накриття куполом внутрішнього двору Арсеналу, і переконана, що бієнале сучасного мистецтва слід проводити один раз на два роки.

На посаду претендує також бізнесмен Ігор Дідковський. Серед презентованих ним тез концепції розвитку Мистецького Арсеналу, як це переповідає Козленко:

  • Я більш нічого не вмію, як бути хронічним українцем.
  • Пришестя культури збігається з торжеством інтелекту.
  • Я свою презентацію присвячую мамі. Я маминькин синок.
  • Перший наказ, який я зроблю – це команда.
  • Для мене дуже важлива геологія та геодезія, я категорично проти створення чогось у внутрішньому дворі.
  • Третій поверх – це музей приватних колекцій. У мене 700 картин. Ми за місяць зробимо музей і будемо прославлять.
  • Я хочу Гогольфест, вишивку, гончарство, ІТ, англійську мову.

Також серед кандидатів – мистецтвознавиця Ольга Балашова, галерист Євген Березницький, колишній директор «Палацу Україна» Роман Недзельський.

Дату нового конкурсу мають оголосити найближчим часом.

Нагадаємо, скандалом також супроводжувалися вибори директора Довженко-Центру. Після того, як комісія обрала підтриману колективом інституції Олену Гончарук, міністр культури Олександр Ткаченко попросив скасувати результати конкурсу.

Ще один скандал виник навколо відбору заявок до Українського культурного фонду. УКФ раптово відмовило низці проєктів, які отримали високі бали на попередніх етапах.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button