Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23523 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Святкування Дня Незалежності у 2020 році. Фото: president.gov.ua

З 21 травня деякі проєкти, які претендували на гранти Українського культурного фонду і зайняли топові позиції в рейтингу, почали отримувати відмови. В УКФ посилаються на необхідність зекономити заради святкування 30-ї річниці Незалежності.

Оскільки проєкти пройшли перші три етапи відбору й отримали «прохідні» бали від експертної ради, заявники обурені відмовами. У мережі поширюється публікації під хештегами #занепідтримкиУКФ та #негодні, повідомляє Creativity.ua.

УКФ при Міністерстві культури було засновано у 2017 році для підтримки культурних і мистецьких проєктів, зокрема й таких, як ГогольFest, Linoleum, Львівський книжковий форум – відомі масштабні події, раніше позбавлені державної підтримки. Проєкти заявників оцінюють члени експертних рад, й за цими оцінками формується рейтинг проєкту, від чого безпосередньо залежать шанси на отримання гранту. Якщо бюджет проєкту перевищує 150 мінімальних зарплат (900 тисяч гривень), його схвалює Наглядова Рада.

Цьогоріч відмови від УКФ отримали фестиваль «Німі ночі» від Довженко-Центру (9-те місце в рейтингу програми «Знакові події», 470 балів з 500 можливих), Львівський фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art (14 місце, 460 балів), Форум креативних індустрій (6 місце, 475 балів), літературно-перекладацький фестиваль Translatorium (11 місце, 467 балів), Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів: (15 місце, 457 балів) тощо.

«Навіщо тоді експерти, навіщо експертні ради, навіщо писати коментарі, оцінювати проєкт – якщо у фіналі аплікант не дізнається реальної причини відмови фінансування та не зможеш зробити відповідні висновки. Для того, щоб на наступний рік податись знову», – зазначає Кирило Марікуца, організатор Kyiv International Short Film Festival.

Також своєю думкою про нехтування експертними коментарями поділилась одна з експерток УКФ.

«Гортаючи цими днями стрічку, бачу, що ручне керування нівелює здобутки і зародки всього хорошого, що було в УКФ. Я бачу, як мої робочі години, досвід у певній царині та експертний коментар, знівельовані. Це було очевидно, ще кілька місяців тому…», – зауважує Олена Брайченко.

У відповідь УКФ випустив заяву, в якій заявляє, що рішення Наглядової ради – це також один із етапів відбору, а ще повідомляє, що зекономлені кошти спрямують на нову програму до Дня Незалежності.

«Економію коштів за тими програмами, які вже були розглянуті Наглядовою Радою і Дирекцію Фонду, буде спрямовано на оголошення додаткового конкурсу… для підтримки масштабних подій, присвячених 30-річчю Незалежності України», – йдеться у заяві.

Фонд також просить «поставитись з розумінням»: мовляв, цьогоріч на гранти подано найбільшу за чотири роки кількість заявок, через що відбір відбувається із запізненням. При цьому Фонд перебуває на етапі змін – чекає вступу на посаду новообраний виконавчий директор, почався аудит УКФ за попередні три роки. У квітні Наглядову раду УКФ очолила Лариса Мудрак, а виконавчим директором став Владислав Берковський, директор кінофотофоноархіву імені Пшеничного.

«Здається, у випадку “економії” гроші мали б надаватись проєктам, наступним за рейтингом, а не на новостворену програму. Взагалі не уявляю, як можна придумати, підготувати й реалізувати проєкт до 30-річчя Незалежності, яке відбудеться у серпні. Зараз на календарі – 26 травня. Менш як три місяці на оголошення конкурсу, всі етапи відбору та переговорну процедуру, реалізацію. Це все серйозно?» – коментує заяву УКФ музейниця Олена Оногда.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button