Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23265 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Dmitry Birin

15 липня Шевченківський районний суд Києва заборонив проведення демонтажу будівлі «Квіти України» на тій підставі, що забудовник порушив немайнові авторські права архітектора. Про це повідомляє юридична компанія Axon Partners, яка подала позов.

«Наскільки нам відомо, це перший випадок в історії українського містобудування, коли суд застосував подібне забезпечення позову у справі про порушення немайнових авторських прав архітектора», – зазначають юристи.

Axon Partners представляє Миколу Левчука, автора проєкту оригінальної будівлі «Квіти України». Він є також автором внутрішніх елементів декору, зокрема, оригінальних світильників і дизайну облицювання стін.

Забудовник почав демонтувати атріум «Квітів України», що на вулиці Січових Стрільців, 12 липня. Рендери реконструкції, опубліковані власником, свідчать про те, що фасад буде кардинально змінено, а каскадний атріум – знищено.

Будівля до зрізання винограду та демонтажу. Фото: Анна Палеха

При цьому власник не залучив Левчука як автора до проєкту реконструкції, а також не отримав від нього згоду на зміни. Архітектор виступає проти реконструкції, оскільки намір власника означає повне знищення первісного архітектурного проєкту.

Юристи зауважують, що за законодавством, архітектор може вимагати збереження цілісності твору і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі і репутації автора. Особисте немайнове право діє протягом усього життя автора.

Наразі представники Левчука готують позов про захист прав архітектора. Шевченківський райсуд заборонив демонтаж, доки триватиме судовий процес.

13 липня Шевченківський райсуд також наклав арешт на будівлю у кримінальній справі, яка не перетинається з позовом про авторські права. «Навалилися з кількох боків, так би мовити», – зазначають в Axon Partners.

У компанії також заявляють, що проситимуть виплатити компенсації за зруйновану будівлю.

Нагадаємо, що після початку демонтажу «Квітів України» кияни розібрали будівельний паркан, заблокували техніку та окупували будівлю.

Фото: Serhii Lebid

Докладніше про «Квіти України»: Кияни «захопили» пам’ятку модернізму, не даючи її знести. Чому це сталося і що буде далі?

Наприкінці червня забудовник обрізав багаторічний виноград, який оплітав фасад.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button