Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Робітники розвалюють садибу Барбана попри заборонний припис від Міністерства культури. Фото: Дмитро Перов

Сьогодні, 19 серпня, містяни перекрили автомобільний рух Обсерваторною вулицею. До цього вони три місяці безуспішно намагалися привернути увагу КМДА до руйнування історичної садиби Барбана, на чиєму місці планують зводити 12-поверховий ЖК.

Майже весь цей час забудовник — ТОВ «Інформаційна група «Агентство столичних повідомлень» — облаштовував ділянку під будівництво. Біля садиби досі немає паспорта об’єкту, а єдина інформаційна табличка повідомляє, що за парканом йдуть роботи з «укріплення підпірної стінки та фундаментів». Відтак, нібито укріплюючи підпірну стінку, робітники вже вирили котлован, забили палі, залили їх бетоном — та зруйнували флігель садиби.

Крім того, забудовник обплів паркан навколо садиби колючим дротом, а також демонстративно підвів до паркану електричний струм.

Фото: Анастасія Глущенко

Демонтаж садиби Барбана було розпочато ще вчора. Спершу забудовник спробував завести на будівельний майданчик екскаватор, який охоронявся десятком «спортсменів». Ці люди представилися «працівниками благоустрою» і наголосили, що мають забезпечити «демонтаж старої радянської бібліотеки». Відтак вони зламали намет, який місцеві мешканці встановили для цілодобового чергування — і намагалися відтиснити їх для проїзду техніки.

Для захисників садиби це стало першим прямим зіткненням із людьми забудовника. Місцевий житель Олександр Візерський розповів «Хмарочосу», що до цього їм просто погрожували «великими проблемами». Він каже, що представники будівельної компанії вимагали припинити будь-які акції протесту, які влаштовували жителі: пікетування, вуличні концерти та творчі вечори.

— При цьому вони продовжували роботи попри те, що у них просто немає частини дозвільних документів, — наголошує він. — Зокрема, Департамент благоустрою не надавав їм дозвіл на встановлення огорожі, без чого неможливі будь-які будівництво, а Міністерство культури просто заборонило проводити тут і будівельні, і земляні роботи.

Місцеві жителі після одного з творчих вечорів на захист садиби. Фото: Врятуймо Обсерваторну 6

Втім, поліція не збиралася зупиняти ці роботи, посилаючись на відсутність повноважень —та, натомість, закликала захисників садиби «не провокувати будівельників та не заважати їм працювати».

А працювати їм наразі доводиться вручну: після того, як на ділянку не змогла заїхати важка техніка, робітники почали розбирати дах та ламати стіни підручними інструментами. Щоправда, після першого сьогоднішнього перекриття вулиці, поліція опечатала вхід до садиби та викликала будівельників до відділку «на розмову». Але на момент виходу цієї публікації стало відомо, що робітники повернулися, зірвали пломбу та продовжують руйнувати садибу.

Ввечері 19 серпня місцеві жителі повідомили, що поліція розпочала затримувати активістів, які перекрили дорогу на знак протесту. Правоохоронці затримали й доставили у відділок двох людей.

Зв’язатися із забудовником «Хмарочосу» наразі не вдалося: ані телефон компанії, вказаний на сайті YouControl, ані телефони підрядників, що працюють на об’єкті, не відповідають.

Так виглядала історична садиба до початку її «освоєння» забудовником. Фото: Врятуймо Обсерваторну 6

Також на момент публікації й досі немає реакції ані від профільних департаментів КМДА, ані від очільника міста Віталія Кличка. У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що їхні приписи не виконуються та закликали міського голову вжити невідкладних заходів та «зупинити свавілля забудовників».

Нагадаємо, що садиба титулярного радника Олександра Барбана є унікальним зразком забудови другої половини ХІХ–початку ХХ століття у центрі Києва – одноповерхової, вільно розміщеної та зі своїм невеличким садом. У 2015 році Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести цей особняк до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Про передісторію цього конфлікту та попередні плани забудовника читайте у нашому матеріалі: У центрі Києва готуються знести ще один маєток XIX століття під 12-поверховий ЖК. Що відбувається?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button