Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23519 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/debelyi

У липні та серпні мешканці понад 1300 будинків Києва виявили у квитанціях за тепло борги, які подекуди сягали кількох тисяч гривень, повідомляє LIGA.net.

Наприклад, Ярослав Дебелий отримав рахунок на 2172 гривні за опалення квартири в липні. Така ж ситуація в його сусідів. Жителі будинку демонстративно спалили квитанції.

Інна Звягінцева, яка живе в багатоповерховому будинку на Позняках, мала борг у 5574 гривні, який реструктуризувала у червні. Але потім Київтеплоенерго провело два перерахунки, і борг зріс до 8832 гривень. А в серпні їй нарахували додаткових 3782 гривні.

Ірині Потаповій, яка живе в Солом’янському районі, нарахували 4200 гривень боргу, а Наталі Тулюлюк із Дарницького району – 1900 гривень. Обидві стверджують, що заборгованостей у них не було, комуналку оплачують регулярно.

Що сталося?

Київтеплоенерго заявило, що протягом липня-серпня провело перерахунки платежів в 1300 будинках – це 11,3% від загальної кількості житлових будинків Києва. Їхня загальна особливість – одна частина квартир оснащена лічильниками, а інша – ні.

При цьому перерахунок, як пояснили в Центрі комунального сервісу, стався відразу за два опалювальні сезони. У липні тепловики перерахували платежі за зиму 2020/2021, а в серпні – за жовтень-квітень 2019/2020.

У Київтеплоенерго пояснюють, що зробили перерахунки за ініціативою Антимонопольного комітету. АМКУ також рекомендував змінити методологію підрахунку.

Як рахують і чи це справедливо?

Раніше Київтеплоенерго використовувало методику, яка розподіляла між мешканцями будинку плату за опалення місць загального користування – під’їздів, поверхів, коридорів. Ця формула некоректно розподіляє платежі в будинках, де велика частина квартир оснащена лічильниками. Тож основне навантаження лягає на квартири без лічильників.

В АМКУ заявили, що Київтеплоенерго юридично не могло використовувати цю методику. КП мусило переукласти з клієнтами договори, але через колізії в законі «про ЖКГ» цей процес був неможливий аж до травня 2021 року.

Тому АМКУ рекомендував Київтеплоенерго повернутися до старої і вже не дійсної методики, яка, навпаки, передбачає вдвічі більше навантаження на квартири з лічильником. У квартирах без лічильників, навпаки, платежі зменшилися. Найбільша плутанина вийшла в квартирах, де лічильник встановили нещодавно.

Колізії в українському законодавстві та невідповідності в регуляторних актах у сфері ЖКГ – одна з головних причин понаднормових нарахувань населенню платежів за тепло, впевнений юрист у сфері ЖКГ Вадим Чунжін.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button