Хто в Київраді не захистив озеро Вирлиця

Дата публікації: 5.9.2021 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Михайло Дащенко

Активіст ініціативи «Екопарк Вирлиця»

Кілька днів тому на голосуванні в Київраді нарешті було винесено проєкт оголошення ландшафтним заказником місцевого значення «Озеро Вирлиця». Нарешті – тому що від часу його розгляду профільними комісіями минуло три місяці. Така затримка може бути пов’язана з тим, що Віталій Кличко публічно заявив, що він був приємно вражений проєктом забудови озера. Після спротиву громади і зустріччю з місцевими жителями, мер начебто змінив свою думку, однак це не завадило Київраді провалити голосування. 

Почати варто з того, що межі заказника, відповідно до проєкту, охоплюють тільки водну гладь і не зачіпають прилеглих земельних ділянок, які орендує ТОВ «Мрія-Інвест». Однак забудовник «доклав» неабияких зусиль, щоб навіть у таких межах озеро не було захищене. Це ще раз підтверджує, що велику частину водойми планують засипати. 

Напередодні голосування у Київраді, в Інтернеті та ряді ЗМІ з’явилися маніпулятивні статті про те, що станція метрополітену «Вирлиця» знаходиться під загрозою затоплення. Більше того, була проведена атака ботів у соцмережах. Водночас ТОВ «Мрія-Інвест» відправило голові земельної комісії Михайлу Терентьєву листа, у якому йдеться про ризик «техногенної катастрофи», готовність провести берегоукріплення за свій кошт і «тісну співпрацю» з КП «Київський метрополітен». На яких підставах відбувалася ця співпраця і чи не пов’язана вона з отримання неправомірної вигоди працівниками комунального підприємства? Чому КП «Київський метрополітен» не зверталося до органів місцевої влади? Якщо така проблема справді існує вже протягом кількох років, то чому про це мовчали і піддавали щоденній загрозі життя киян? Ці питання мають бути з’ясовані, але вони ніяк не стосуються проєкту створення заказника, що жодним чином не перешкоджає берегоукріпленню. 

Голосування дуже добре показало ставлення депутатів до своїх обов’язків, до екологічних проблем у місті та до захисту інтересів киян – лише 50 голосів «за». Жоден депутат не проголосував «проти». Вони обрали інший шлях – вийти з зали, не голосувати або ж просто витягти картку. У голосуванні за заказник взяли участь тільки 57 депутатів , тоді як у попередньому, за якихось 10 хвилин до цього, – аж 97 осіб. 

Повністю підтримали проєкт рішення дві фракції – «Слуга народу» та «Голос». Фракція «Удар» дала 16 голосів, «Європейська солідарність» – 9, «Єдність» – 4, Позафркаційні – 2, «ОПЗЖ» – 1, «Батьківщина» не дала жодного голосу. Тут важливо сказати, що головою фракції «Батьківщина» є Денис Москаль, який очолює екологічну комісію Київради. Ця комісія у червні одноголосно підтримала проєкт створення заказника, але тепер більшість її членів чомусь змінили свою думку. Михайло Ковальчук («Батьківщина»), зокрема, попри неодноразові виступи проти забудови озера, на час голосування кудись зник. Ольга Чайка («Європейська Солідарність»), яка ще вдень обіцяла громаді підтримати проєкт, теж не взяла участі в голосуванні, хоча була присутня. Юлія Лимар («Удар») утрималася. Виникає багато питань до складу екологічної комісії, а надто тепер – коли з неї ще й виключили Костянтина Богатова. 

«Евакуювалися» з зали перед голосуванням за проєкт рішення і представники фракції «ОПЗЖ», зокрема голова фракції Михайло Наконечний і Володимир Яловий. Ще місяць тому Наконечний розповідав про важливість збереження озера, однак після голосування свій допис у Фейсбуку про це просто видалив.

Цікаво, що ж стало причиною такої раптової зміни думки усієї фракції (за винятком єдиного голосу «за» – Олександра Попова). 

Щодо «Єдності», то залишається тільки подякувати районним депутатам , які проголосували «за» і сподіватися, що вони переконають своїх колег у важливості збереження озера. 

Здивувала також «Європейська Солідарність», більшості депутатам якої, як виявляється, байдуже до знищення озера «колишніми регіоналами». Незрозуміла позиція і половини депутатів фракції «Удар». Може, слова мера не мають на них впливу? Сподіваємося, що під час повторного голосування вони таки захистять інтереси киян.

Хай там як, але громада не збирається зупинятися і зробить усе, щоб захистити озеро Вирлиця від забудови, як цього вимагає закон, здоровий глузд та катострафічна екологічна ситуація в місті і у світі. 

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]