Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Вечірній Київ, Олена Петришин

Восьмого вересня під стінами костелу святого Миколая в Києві віряни та священники Римсько-Католицької церкви почали молитовний марафон за передачу будівлі. Так званий «Розарієвий Єрихон» триватиме до 13 жовтня.

«Ремонт і можливе віддання у 2023 році храму парафії – це замилення очей невмінням вирішити проблему раз і назавжди. Те, що немає намірів навіть розпочати будівництво Дому Органної Музики, видно по тому що не має ні проєкту, ні ділянки, ні бажання цим займатись», – пояснюють у парафії.

Зараз будівлю на вулиці Великій Васильківській ділять Римсько-католицька парафія та Будинок органної та камерної музики. Останній хочуть перемістити в інше приміщення. Місце, де можна облаштувати чи збудувати нову концертну залу, шукають вже десять років. У цей час костел перебував в аварійному стані й потребував термінової реставрації.

Третього вересня тут сталася пожежа, яка знищила орган.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявляв, що передача костелу Римсько-Католицькій громаді погоджена урядом минулого року і відбуватиметься за вже визначеним алгоритмом.

«Наші попередники – ця парафія, яка у 1909 році вибудувала цей храм, не зводила його заради органної музики. А насамперед – для парафії. Бо храм і костел – це місце молитви. На жаль, органу вже не повернути, але ми можемо повернути громаді те, що забрала радянська влада – костел. Бо ми вже на 30-ому році Незалежності, а досі немає механізму передачі церковного майна власникам – так званої реституції», – повідомив Вечірньому Києву священник костелу Богдан Савицький.

Він наголосив, що костел потребує комплексного ремонту. Від вібрацій метро обсипаються стіни, є грибок.

Орган відновлювати не збираються. Парафія планує обійтися маленьким клавішним інструментом.

«Органу парафія не потребує. Тільки дуже рідко орган грав під час молитви. І це за умови дозволу органного залу. Парафія обійдеться маленьким клавішним інструментом, яке має усі потрібні звучання», – наголосив Богдан Савицький.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button