Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Vitalii Kryvytskyi

Відновити орган у костелі святого Миколая у Києві, що постраждав після пожежі третього вересня, практично неможливо, вважає директор Дніпропетровського будинку органної музики Антон Чернета.

«Треба встановлювати абсолютно новий інструмент, тому що цей вигорів вщент. Відновлення інструменту – те саме, що купувати новий. Вигоріло все всередині, всі механізми, всі регістри», – зазначив він в ефірі телеканалу «Київ».

Чернета зауважує, що проєктування та встановлення нового інструменту може коштувати від 500 тисяч євро до 1,5 мільйона євро. Зокрема, орган фірми Александра Шухи у Харкові, зараз найбільший в Україні, коштував півтора мільйона.

Орган слід проєктувати та створювати спеціально під будівлю – від її специфіки й залежить вартість. Той, що згорів, – будувала у 1970-х роках чеська компанія Rieger-Kloss з урахуванням особливостей приміщення костелу.

Фото: Vitalii Kryvytskyi

Будинок органної музики також оголосив збір коштів на невідкладні реставраційні роботи. За попередньою оцінкою фахівців, на відновлення знадобиться від 75 мільйонів гривень. Кошти частково збиратиме бізнес, а решту суми надасть держава, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Кошти від благодійників підуть саме на протиаварійні роботи – ліквідацію наслідків пожежі. Реставрація фасаду відбудеться згодом у межах державних закупівель. Відновлення органу розглядатимуть окремо.

«Спілкуємось із виробником щодо розробки максимально релевантної заміни органу. Його розташування має бути окремо погоджено з релігійною громадою Римсько-католицької церкви», – повідомив очільник Мінкульту.

Фото: Vitalii Kryvytskyi

Ткаченко наголосив, що протиаварійні роботи можуть початися всередині жовтня. Це може статися лише після висновків ДСНС та експертизи.

«Маємо переконатися, що високі температури не спричинили прихованих тріщин чи змін геометрії конструкцій. А також без оцінки та при неправильній послідовності робіт – можливе руйнування стін, стелі тощо», – пояснює міністр.

Пожежа виникла через коротке замикання в органі під час репетиції. Крім музичного інструменту знищено люстру, постраждало внутрішнє оздоблення та вітражі. Стіни закопчено й залито водою. Представники церкви вважають «проявом Божої величі» те, що вівтар і амвон не постраждали. В Будинку органної музики, зі свого боку, зауважують, що завдяки діям пожежників, вдалося зберегти більшу частину інтер’єру, клавесин, рояль та інші музичні інструменти.

Парафія костелу проводить служби у дворі біля будівлі. Фото: facebook.com/StMykolayParish/

Костел у неоготичному стилі було зведено за проєктом архітектора Городецького у 1899-1909 роках. Зараз будівлю на вулиці Великій Васильківській ділять Римсько-католицька парафія та Будинок органної та камерної музики.

Міністерство культури, на балансі якого перебуває костел, планувало віддати будівлю Римсько-католицькій церкві у безкоштовне користування. Натомість Будинок органної музики хочуть перемістити в інше приміщення. Місце, де можна облаштувати чи збудувати нову концертну залу, шукають вже десять років. У цей час костел перебував в аварійному стані й потребував термінової реставрації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button