Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Ольга Папаш

У Київраді зареєстрували проєкт рішення про оголошення урочища Горбачиха ландшафтним заказником місцевого значення. Про це повідомляють депутатки Ксенія Семенова та Євгенія Кулеба. Відповідний проєкт рішення підписали усі депутати та депутатки фракції «Слуга народу».

Горбачиха – це 99 гектарів заплавного лісу на лівому березі Дніпра. Місцеві називають його «київською Амазонією». На цій території ростуть десятки видів червонокнижних рослин і живуть охоронювані тварини: сірі та білі чаплі, черепахи, баклани, бобри. Горбачиха є частиною Дніпровського екологічного коридору, яким щороку мігрують птахи.

Фото: Наталія Доценко

«Це місце надважливе для екологічної ситуації у Києві. Воно допомагає регулювати розливи Дніпра. Ще у 90-х урочище було віднесено під резервування, але не отримало захисного статусу, – зазначає Семенова. – Глобальне потепління дає настільки сильного нам ляпаса, що далі ігнорувати його вже не можна».

Фото: Tyshchenko Yulia

Горбачиха допомагає регулювати рівень підтоплення Дніпра. В разі забудови заплавного лісу під загрозою підтоплення опиняться житлові масиви біля річки й передусім ті будинки, які планують тут збудувати.

Першою загрозою Горбачисі стало будівництво Подільсько-Воскресенського мосту, що проходить через територію урочища й далі на Русанівські сади.

Фото: Сергій Мовчан

У 2007 Київрада передала майже 30 гектарів, тобто третини урочища в довгострокову оренду компанії «Будівельний міжгалузевий альянс», яку пов’язують з засновником KAN Development Ігорем Ніконовим. Поки чекають на введення в екплуатацію мосту.

«Якщо ми побудуємо, то, по-перше, нерухомість (місцевих жителів) у 5-6 разів зросте в ціні, по-друге, вони отримають середовище, яким самі ж зможуть користуватись – там будуть школи, дитячі садочки, поліклініки», – зазначав Українській правді Ніконов. Він також вважає, що в центрі міста не місце заказнику.

Варіанти проєктів забудови Горбачихи – за словами Ніконова, застарілі, KAN Development наразі працює над новим проєктом

З іншого боку, під час будівництва ЖК «Русанівська гавань» забетонували частину берега, засипавши частину Дніпра сміттям. Від дій забудовників, зокрема, постраждали бобри.

«Будівельники вимивали їх земснарядами і били палками. Місцеві виходили з вилами і казали будівельникам, що повбивають їх. А вони: “Нам бобри заважають!”», – розповіла УП Олена Фатєєва, учасниця руху «Save Горбачиха».

Фото: Ольга Папаш

Місцева громада наполягає на створенні заказника «Урочище Горбачиха» або національного парку «Дніпровські острови».

Фото: Сергій Мовчан

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button