Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: archimatika

У Голосіївському районі Києва на місці колишнього снарядного заводу – пізніше «Київгуми» – планують вивести із колектора річку Совка та побудувати біля неї житловий комплекс River Dale. Про це повідомляє архітектурна компанія та автор проєкту Аrchimatika.

Концепцією передбачено збереження арки 1897 року авторства тодішнього головного архітектора Києва – Володимира Ніколаєва, а також цегляної труби, навколо якої планується облаштувати громадський простір. Також планується зберегти елемент дизайну колони з покинутого недобудованого стадіону. Головною «фішкою» проєкту стане відродження річки Совка, яку в радянський період закрили в колектор.

«Річка стане формотворчим акцентом в композиції об’єкту. Просто зараз гідротехнологи розробляють проєкт, що дозволить відновити екосистему річки і вивести її назовні. Простір уздовж річки пульсує – звужується і має 2 місця розширення для того, щоб зробити його різноманітним всередині кварталу і створити великий розлив води», – йдеться в пресрелізі.

На сайті novobudovу йдеться, що територія ЖК буде закритою. Житловий комплекс розташовуватиметься на місці Деміївського ринку, поряд з Байковим кладовищем та транспортною розв’язкою. Ринок планують закривати з першого листопада.

Журналіст Андрій Ланицький зазначає, що під забудову потрапляють як приватна земля, так і комунальна земля, яка, можливо, зараз знаходиться у оренді. За словами керівника проєктів забудовника Perfect Grouр Олексія Коваля, площа нового ЖК на Деміївці становить 8,7 гектари. Така ж площа, згідно з кадастровою картою, знаходиться на цій території у комунальній власності. Цільове призначення ділянки: для розміщення та постійної діяльності органів і підрозділів ДСНС для будівництва, реконструкції та обслуговування багатофункціонального спортивно-розважального торговельного комплексу з паркінгом та готелем. Компанія вже нібито отримала всі дозволи на будівництво.

Совка – річка у Солом’янському та Голосіївському районі Києва, права притока Либеді. Довжина річки – п’ять кілометрів, з них три кілометри знаходиться в колекторі. Совка на 5-10% складається з стоків каналізації. За словами гідролога Віктора Вишневського, з південного боку є вулиці Мистецька та Гвардійська, під якими проходить колектор зливової каналізації через мікрорайон Ширма, який не має централізованої каналізації. Тому місцеві жителі врізали свої комунікації до колектора. Через це вода дуже забруднена, й контактувати з нею категорично не можна.

Вирішити ж це питання потрібно разом з місцевою владою, влаштувавши централізовану каналізацію. А розкриття колектора, кажуть архітектори, сприятиме тому, що річка краще дихатиме, там з’являться риба та рослинність.

Архітекторка Світлана Корольонок вважає, що ця територія мала бути використана для міста зовсім інакше. Зокрема, заплавні території в розвинутих країнах використовуються в першу чергу як паркові зелені зони з принципом безперервного розташування вздовж русла річки.

Річка Совка в колекторі. Фото: urban3p

Раніше в Інституті Генплану Києва обіцяли, що проєкт документу передбачає відродження малих річок міста – Либеді, Сирця, Совки, Нивки та Віти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button