Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Інституті Генплану Києва заявляють, що проєкт передбачає відродження малих річок міста – Либеді, Сирця, Совки, Нивки та Віти. Водночас активісти звертають увагу, що за Генпланом над річками Либідь та Сирець проходить магістраль.

Синіми стрілками позначено місця, де над річкою Либідь проходить магістраль

«В Інституті генплану так хочуть відродити Либідь, що аж запроектували над нею магістраль, а саму річку віднесли до розділу “Дощова каналізація”», – пише Олександр Рак, додаючи скріншот відповідного розділу з документу.

В Інституті Генплану на закиди відповідають, що по магістралі проходить підхід до Дарницького мосту: «Іншого місця немає, на жаль».

Закриття річки у колектор та будівництво над нею автомагістралі передбачає ДПТ відповідної ділянки, презентований Департаментом містобудування та архітектури минулого року.

Річка Либідь у колекторі. Фото: texty.org.ua

Михайло Бадан зауважує, що у Генплані позначено будівництво дороги уздовж залізниці автомобільного полотна від вулиці Білицької до проспекту Перемоги – впритул до русла річки Сирець, а на півдні парку Дубки – поверх русла.

Також на перетині з вулицею Стеценка планують збудувати баготорівневу розв’язку-конюшину. З’їзди та заїзди проходять поверх ставків, що належать до басейну річки.

Стрілками позначено заплановану автодорогу уздовж та поверх русла річки Сирець

«В цілому річка буде відновлюватись, а на даній ділянці – буде будуватись дорога», – відповідають в Інституті Генплану.

Річка Сирець. Фото: texty.org.ua

Нагадаємо, на Facebook з’явилась група-агрегатор думок киян з приводу проєкту нового Генплану.

Проєкт Генплану вже викликав питання в експертів та громадських активістів. А саме:

  • зображення чинних заповідних територій Києва не у дійсному, а в урізаному вигляді, а також зменшення площі заповідних територій на 9000 гектарів;
  • позначення території біля озер Небреж і Тягле як багатоповерхової забудови;
  • внесення у Генплан ще незатвердженої багатоповерхової забудови на Мінському масиві;
  • вирубка частини київських лісів задля благоустрію «буферних парків».

Громадські слухання щодо Генплану мали б відбутися 20 березня, але через запровадження карантину їх перенесли на невизначений термін.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button