Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23475 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: cozadzien.pl/Piotr Nowakowski

З серпня минулого року в польській столиці почали встановлювати «зелені зупинки» з галявиною на даху, дружні до комах і птахів.

Фото: Miasto Stołeczne Warszawa

З того часу у Варшаві з’явилися 20 таких зупинок. На даху висаджують трав’янисті сукуленти, стійкі до посухи, тож особливого догляду зелений дах не потребує. Рослинам не потрібен штучний полив і добрива, їм цілком достатньо дощової води.

Фото: Miasto Stołeczne Warszawa

Така зупинка доволі ефективно охолоджує повітря, що ілюструють знімки з тепловізором. У сонячний літній день, коли конструкція може нагріватися до 45 градусів, озеленення на даху знижує температуру на 7-10 градусів.

Фото: zieloneprzystanki.pl

Компанія, яка встановлює зупинки, стверджує, що зелена зупинка поглинає до 90% дощової води – як сама поверхня з рослинами, так і система водовідведення з даху та на тротуарі. Конструкція, зокрема, включає резервуар для дощової води.

Рослини також поглинають вуглець і зменшують концентрацію пилу в повітрі. Крім того, під час цвітіння вони є важливими для комах.

Фото: zieloneprzystanki.pl

На таких зупинках озеленюють не лише дах, але й пускають в’юнкі рослини стінами.

На скло зупинки нанесено принт із візерунком, який робить поверхню помітною птахам.

Фото: AMS

Влітку польські активісти виміряли температуру поверхонь у різних локаціях міста Чеховіце-Дзедзіце та продемонстрували важливість зелених зон для охолодження міста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button