Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скриншот зі стріму протесту. Рік Декарт / Facebook

В Ірпені, що під Києвом, побутова бійка між місцевими жителями переросла у ксенофобну акцію проти ромів, повідомляє Заборона.

15 жовтня побилися двоє ромських підлітків і 22-річний Павло Поліщук — директор ірпінської кав’ярні Ukrainian Military Coffee, який займається волонтерською допомогою військовим. У фейсбуці він заявив, що «цигани» «стрибнули на нього з кулаками».

Чоловік викликав поліцію й та відкрила провадження за статтею «Умисне легке тілесне ушкодження». Нападники — неповнолітні, тож затримувати їх не будуть. Речниця поліції Київської області Ірина Прянішнікова зазначила, що нападники «визнали свою провину, хотіли вибачитися, але не мали нагоди».

Пост Поліщука стали поширювати праворадикальні пабліки, і 17 жовтня приблизно 50 учасників різних угруповань пішли протестувати до ромського кварталу в Ірпені. Серед організацій були «Основа майбутнього», «Національний спротив», «Традиція і порядок», «Права молодь». Ультраправі вигукували гасла «Пам’ятай, чужинець, тут господар українець» та «Геть циган з Ірпеня». Ромських підлітків закликали «на колінах вибачитися перед потерпілим хлопцем та народом України» і погрожували «народними судами», тобто лінчуванням. Ромську громаду також звинуватили у торгівлі наркотиками.

«Це не була звичайна мирна акція. Вона має бути кваліфікована певним чином правоохоронцями, як і погрози, що там лунали», — вважає історикиня Наталія Зіневич, яка займається вивченням питань ромської національної меншини в Україні.

Депутатка Ірпінської міськради Михайлина Скорик-Шкарівська розповідає, що підліткове хуліганство — це проблема не ромів, а загальна проблема у місті. Мешканці постійно скаржаться на гучну музику, розпиття алкоголю, бійки та брудну лайку. Наприклад, торік у клубі під час бійки одному відвідувачу відрізали шматок вуха.

Роми, до будинків яких прийшли протестувальники, записали відеозвернення до мешканців міста. У ньому вони розповіли, що проживають в Ірпені з 1953 року і вважають себе українцями.

«Ми й наші діти народилися і працюємо тут на заводах, у магазинах. Ми всі закінчили місцеві середні школи. Ви знаєте, що ми ніякими наркотиками не займаємося. Але місцева поліція не може захистити нас від заяв активістів. Ми боїмося пускати дітей до школи, хлопці бояться виходити на вулиці», — сказала одна з жінок у відеозверненні.

Нагадаємо, у 2018 році ультраправі угруповання, зокрема С14, влаштували хвилю ромських погромів. У Львові ж під час нападу, влаштованого неонацистським угрупованням «Твереза і зла молодь», загинув молодий хлопець.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button