Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ілюстративне фото: National Cancer Institute / Unsplash

Науковці Інституту біології клітини НАН України у Львові розробили вакцину проти COVID-19, повідомляє Радіо Свобода.

Львівські біологи отримали грант у розмірі приблизно 10 мільйонів гривень на розробку вакцини від коронавірусної інфекції у вересні 2020 року. Вони створили продуценти вірусних білків на основі дріжджів.

Зараз вакцина проходить тестування на імуногенність на мишах у польському інституті у Гданську. Результат буде відомий за два-три тижні.

«Ця вакцина — білок або декілька білків коронавірусу, у першу чергу білок “шипа”. Найважливіше, щоб там був рецептор, та ділянка, якою той вірус хапається за рецептор людських клітин в альвеолах легень. Але додатково ми ще синтезуємо на спеціальних дріжджах, гуманізованих, які модифікують білки, ще інші білки коронавірусу. Ця суміш діятиме ефективніше, викликаючи появу антитіл», — пояснює керівник Інституту біології клітин у Львові, академік Андрій Сибірний.

Далі вакцину досліджуватимуть у Кракові на трансгенних мишах, які вразливі на людський коронавірус. Їх заражатимуть вірусом і вводитимуть вакцину. Львівський інститут закуповує мишей у США, вартість однієї — 180 євро, а їх потрібно десятки. Цей етап планують завершити до кінця року.

Однак навіть якщо лабораторні дослідження на мишах покажуть ефективність вакцини, її необхідно буде тестувати на приматах і добровольцях. Вчені сумніваються, що дійде до цього етапу.

«Дуже сумніваюсь, що Україна доведе справу з нашою розробкою, якщо вона буде успішною, на випуск очищених білків. Тому що це дорого і немає технології. Вакцину потрібно зареєструвати, а отримати міжнародний сертифікат надзвичайно складно. Китай цього досі не може зробити», — зазначає Сибірний.

Допоки дослідження тривають, львівські вчені подали ще один грантовий проєкт — вакцину від коронавірусу, яку можна виробляти у вигляді спрею, мікстури чи таблетки. Її основа — дріжджові клітини, до яких прикріплені вірусні білки.

«Ми принципово довели, що можна отримати дріжджі гуманізовані, з яких на зовні прикріплені білки “шипа” коронавірусу», — заявляє Сибірний.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляв, що у Харкові на підприємстві «Лекхім» почали налагоджувати лінію для виробництва китайської вакцини CoronaVac. Також у МОЗ припускали, що в Україні можуть локалізувати виробництво вакцини Pfizer або Moderna.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button