Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Анабелла Моріна / facebook.com/pochaina.river

З дна та берегів річки Почайна дістали бетонні блоки і найближчими днями відновлюватимуть природну геометрію частини річища, повідомляє голова ГО «Громадський рух Почайна» Анабелла Моріна.

«Бетон знято з берегів та днища річки. Вже скоро будуть формуватися природні береги», — повідомила активістка. За її словами, це перші в Києві подібні роботи з ревіталізації річки.

Відновлюватимуть ділянку річища від вулиці Йорданської до гирла під Північним мостом. На цій території буде облаштовано парк.

Фото: Анабелла Моріна / facebook.com/pochaina.river

У минулому Почайна була великою правою притокою Дніпра. Деякі історики вважають, що саме в Почайні відбувалися масові хрещення за часів князя Володимира.

У ХХ столітті у процесі будівництва залізниці, метро, мостів та забудови Оболоні річище Почайни змінили, деякі її частини закрили у бетонний колектор. Зараз річка — це система озер Опечень, сполучених підземними колекторами.

Почайна на мапі 1902 року

У 2016 році ділянку річища завдовжки 2,3 кілометра офіційно внесли до реєстру об’єктів Києва. Йдеться про канал, який починається біля Йорданського озера поруч із проспектом Бандери, протікає вздовж залізничного насипу і вулиці Електриків і впадає в Дніпро в районі затоки Волковата.

Зображення: Анабелла Моріна / facebook.com/pochaina.river

У 2017 році КМДА оголосила архітектурний конкурс на створення парку вздовж відновленої Почайни. На ньому перемогла концепція Валентина Уварова, Віталія Ткача і Дмитра Казакова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button