Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кайл Ріттенхаус розридався і знпритомнів під час оголошення вироку. Скриншот з відео People 

19 листопада журі присяжних повністю виправдало 18-річного Кайла Ріттенхауса, який вбив двох людей і поранив третього під час антирасистських протестів у місті Кеноша, Вісконсин, США, повідомляє The Guardian.

Торік Америку охопили масові протести проти поліцейського насильства, яке, за статистикою, значно частіше спрямоване проти небілих громадян. Протести проходили під лозунгом Black Lives Matter.

Нова хвиля почалася наприкінці серпні минулого року після того, як поліцейський сім разів вистрілив у спину чорношкірому Джейкобу Блейку на очах у його трьох малолітніх дітей.

На противагу, деякі білі американці, серед яких — тоді ще 17-річний Ріттенхаус, долучилися до руху під лозунгом Blue Lives Matter («життя копів важливі»). Підліток прибув до Кеноші з іншого міста разом із групою інших озброєних людей, що гуртувалися в загони цивільної самооборони. Він почав патрулювати вулиці з гвинтівкою нібито для захисту майна від протестувальників.

Кайл Ріттенхаус під час протестів у Кеноші. Скриншот з аматорських відео

Під час одного з конфліктів Ріттенхаус вистрілив у трьох чоловіків. 36-річний Джозеф Розенбаум і 26-річний Ентоні Х’юбер загинули, 27-річний Гейдж Гросскройц дістав поранення в руку. Останній стверджує, що не брав участі у протестах, а просто дивився, чи не потрібна комусь допомога. Х’юбер, наскільки відомо, брав участь у протесті Black Lives Matter і навіть особисто знав Джейкоба Блейка. Що ж до Розенбаума, то його дівчина стверджує, що він того дня виписався з лікарні.

Зліва навправо: Гейдж Гросскройц, Джозеф Розенбаум, Ентоні Х’юбер

Присяжні виголосили вердикти «не винний» за усіма п’ятьма звинуваченнями, висунутими проти Ріттенхауса, зокрема за тими, що у більшості штатів класифікуються як «убивство» (murder), та у Вісконсині проходили за менш серйозними статтями (homicide).

Захист наголошував на тому, що Ріттенхаус оборонявся. Поворотним моментом у судовому процесі стали свідчення Гросскройца, який визнав, що націлив на підлітка свою зброю до того, як той вистрілив.

Деякі оглядачі звертали увагу, що суддя Брюс Шредер відверто симпатизував захисту. Зокрема, він ще під час процесу відкинув шосте звинувачення, висунуте Ріттенхаусу, — в незаконному володінні летальною зброєю, будучи неповнолітнім.

Суддя Брюс Шредер. Скриншот з відео People

Хоч усі троє жертв — білі чоловіки, це судове слухання вважають показовим з точки зору проблем расової нерівності, вибіркового правосуддя та права на зброю.

Одна з учасниць Black Lives Matter, жителька Кеноші Аделана Акіндес, що судиться з містом через поводження правоохоронців, заявила, що в США діють два види правосуддя — для тих, хто протестує проти поліції, і для тих, хто підтримує поліцейських.

Під судом зібралися прибічники як Ріттенхауса, так і руху Black Lives Matter, які обмінювалися образами. Дядько Джейкоба Блейка (від випадку з яким почалася нова хвиля протестів) повідомив, що останній рік став для сім’ї суцільним пеклом. Блейк лишився паралізованим від попереку після того, як дістав сім куль у спину.

Президент США Джо Байден закликав поважати вирок суду попри те, що він занепокоїв та обурив багатьох американців, включно з самим Байденом.

У низці міст США вже збираються обурені вироком люди на нові протести.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button