Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Напади на бар, яким не перешкоджає поліція, тривають вже три тижні. Фото: Хвильовий

Увечері 26 листопада більше десятка праворадикалів напали на подільський бар «Хвильовий»: вони вибивали вікна, ламали меблі, атакували охорону і гостей закладу телескопічними кийками й сльозогінним газом.

Під час нападу в приміщенні було близько 15 відвідувачів, а також група іноземних діджеїв. Очевидці кажуть, що одні гості утримували двері разом із охороною, щоб нападники не прорвалися всередину, інші — намагалися сховатися у підсобці від газу, який ті закинули в приміщення.

Нападники вибігли з двору лише після того, як вибили всі вікна та двері. Фото: The Village Україна

«Ми сховалися всередину. Двері почали ламати, вони прямо гуділи. І тут я зрозуміла, що летить перший стілець у двері. Після того, як я підняла очі, вони почали пшикати балоном», — розповіла виданню The Village Україна відвідувачка «Хвильового».

«Мене пшикнули в обличчя, але пощастило, що мала окуляри, тому не так сильно в очі потрапило».

Впродовж погрому, повідомляють на сторінці бару у Facebook, у дворі лунали крики «смерть ЛГБТ», «white power», «достанем пид***сов». У закладі кажуть, що напад тривав близько п’яти хвилин, а поліція приїхала за 15-20 хвилин після його закінчення.

Вже невдовзі про напад написала й низка ультраправих телеграм-каналів, де агресори були названі «невідомими патріотами», а розгром бару — «побиттям шибок».

Пізніше команда «Хвильового» повідомила, що нападники залишили стікери, які ведуть на телеграм-канал «Centuria». Як стверджує моніторингова група «Маркер», це організація, що прийшла на зміну «Цивільному корпусу “Азов”» та «Національним дружинам». Сама ж Centuria спростувала свою причетність до погрому, заявивши, що її наліпки «були кимось загублені чи навмисно залишені», а отримати їх може взагалі кожен охочий.

Ще одна гостя закладу розповіла виданню «Заборона», що поліція не приймала виклики, коли їй впродовж погрому дзвонили перелякані відвідувачі. «Коли одна дівчина викликала поліцію, їй сказали: як станете адекватною, тоді передзвоніть», — цитує її видання.

Втім, за інформацією тієї ж «Заборони», поліція згодом все-таки затримала 12 нападників, доставивши їх у Подільський районний відділок. Але, як повідомляла звідти кореспондентка видання, поліцейські були налаштовані їх швидко випустити:

«У розмові між собою один правоохоронець сказав іншому: “Сказали, якщо за три години їх не відпускають, вони оголошують зліт і тут буде пів України”», — пише репортерка.

Втім, першими до відділку почали стягуватися обурені цими намірами подоляни та постраждалі від нападу. Вони вимагали у поліцейських «не випускати на волю тих, хто трощив Хвильовий» та вступили в перепалку з лідером організації «Основи майбутнього» Євгеном Карасем, який також приїхав до затриманих.

Кілька відео з відділку за його участі оприлюднив телеграм-канал подільської спільноти ВПП. На них можно почути, як він пояснює напад тим, що заклад є «наркопритоном», називає присутніх «нарколигами» і пропонує їм битися.

Містяни під райвідділком. Фото: Тетяна Козак

Врешті, як повідомив співвласник «Хвильового», поліція пообіцяла йому «розібратися» та відкрити кримінальне провадження. Що ж стосується затриманих, то подальшу їхню долю — випускати чи залишати під вартою — мають вирішити впродовж 24 годин.

У закладі також нагадали, що ультраправі атакують їхню локацію вже кілька тижнів, починаючи з так званого Хрестового походу шостого листопада. Тоді праворадикальні організації «Національний спротив» та «Основи майбутнього» влаштували рейд на «Хвильовий», а також подільські нічні клуби Closer та K41. Вони пояснювали це тим, що тут нібито споживають та торгують наркотиками. Поліція ж лише спостерігала, як «наркоборці» блокують та розмальовують ці заклади — і нічим їм не перешкоджала.

Відео погрому «Хвильового»:

Читайте також наш матеріал про те, з чого ще навесні починалася ця історія: «Копи хочуть, щоб їх боялися, але коли ми разом — страшно вже їм». Як Поділ провів мітинг проти поліцейського свавілля

Фото обкладинки: Поліна Вернигор

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button