Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23657 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Milo Miloezger / Unsplash

Світова нерівність зараз така ж сильна, як і на початку ХХ століття, у час розквіту західного імперіалізму. Про це свідчать дані звіту, складеного групою з понад ста економістів на чолі з Томасом Пікетті та Еммануелем Саесом.

Хоча після завершення холодної війни нерівності між націями послабилися, у більшості країн прірва між багатими та бідними лише зросла. Це стало особливо явним під час пандемії коронавірусу.

Графіка: WORLD INEQUALITY REPORT 2022

При цьому розрив у статках багатих і бідних більший, ніж розрив у заробітках, зокрема, через стрибок вартості акцій, що спостерігався минулого року та привів до різкого збагачення мільярдерів.

Дослідження показує, що половина населення Землі володіє лише 2% глобального капіталу. У середньому людина з цієї біднішої половини заробляє 3,92 тисячі доларів на рік (326 доларів на місяць).

Графіка: WORLD INEQUALITY REPORT 2022

У цей час понад половина світового доходу припадає на 10% найбагатшого прошарку населення. Середній річний дохід людей з цієї категорії становить 112,1 тисячі доларів.

«Глобальні нерівності такі само значні, як і на піку західного імперіалізму на початку ХХ століття. Взагалі-то, частка доходу найбіднішої половини населення зараз удвічі менша, якщо порівнювати з 1829 роком — періодом до розриву між західними державами та їхніми колоніями», — наголошують автори звіту.

Найбільшу нерівність спостерігають у регіоні Близького Сходу й Африки, де найбагатші 10% володіють 58% загального багатства. Найменша нерівність — в Європі, де цей показник становить 36%.

В окремих країнах нерівність зростає «приголомшливо». Серед таких назвали США, Росію та Індію. Водночас у Європі та Китаї збільшення розриву між бідними й багатими відбувається відносно помірними темпами.

Дослідники також зазначають, що гендерна нерівність лишається значною попри деяке вирівнювання розриву в доходах між чоловіками й жінками за останні тридцять років. У 1990 році частка доходу, що припадає на жінок, становила 30%, а до 2020-го зросла лише до 35%.

Між 1995 та 2001 роками статки 50 найбагатших людей світу зросли на 9%. Загальне багатство планети за цей період збільшилося на 3,2%. У той час як 1% найбагатших додатково збагатився на 38%, найбідніші 50% отримали лише 2%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button