Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Дмитро Перов

Фасад кінотеатру «Україна» на вулиці Городецького в центрі Києва обтягнули будівельною сіткою та огородили парканом. Ніде немає паспорту об’єкта, але вже роботи всередині будівлі вже проводяться. Фото та відео опублікував юрист «Мапи реновації» Дмитро Перов.

«Україна» — перший київський кінотеатр із широким екраном — збудували у 1964 році на місці будівлі кінного цирку, зруйнованого в часи Другої світової. Наступного року тут відбулася прем’єра класики українського кіно «Тіні забутих предків».

У 2001 році кінотеатр реконструювали, а 2004-го Київрада погодила приватизацію будівлі. Компанія «Кінопрем’єр» купила кінотеатр за 7,6 мільйона гривень (приблизно 1,4 мільйона доларів). Незабаром фірма викупила й ділянку під «Україною». 0,15 гектара обійшлися їй у 4,5 мільйона гривень.

Візуалізації можливої реконструкції будівлі кінотеатру «Україна»

У 2008 році власники домоглися зміни цільового призначення ділянки на «будівництво та експлуатацію багатофункціонального торговельно-офісного центру з рестораном, кінотеатром і паркінгом». Кінцевим бенефіціаром фірми «Кінопрем’єр» є Євген Вилгін, який також брав участь у будівництві ТЦ Le Boulevard біля станції метро «Осокорки».

Візуалізації можливої реконструкції будівлі кінотеатру «Україна»

Першого жовтня 2018 року кінотеатр «Україна» припинив роботу. Одночасно з ним закрився і кінотеатр «Кінопанорама».

На візуалізаціях, які спливали в мережі, на фасаді можна помітити рекламу казино.

Візуалізації можливої реконструкції будівлі кінотеатру «Україна»

Після цього закрився кінотеатр «Київ», а «Зоряний» внаслідок «реконструкції» позбувся модерністського фасаду, набув додаткових поверхів і перетворився на офісний центр з ресторанами. Нещодавно Київрада проголосувала за знесення кінотеатру «Загреб».

Читайте також: Директори кінотеатрів «Жовтень», «Кінопанорама», «Зелений театр», а також дослідники й активісти говорять про роль публічних просторів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button