Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Picsea / Unsplash

25 січня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт 6287 про підтримку читання і книговидання. Документ передбачає субсидії на оренду для книгарень і сертифікати на книжки.

З першого січня 2023 року пропонують видавати сертифікат на 0,3 прожиткового мінімуму — зараз це 744 гривні — при видачі свідоцтва про народження, а також при отриманні паспорта (тобто з 14 років). На такий сертифікат можна буде купити лише книги українською мовою.

Також з 2023 року пропонують надавати книгарням державну субсидію на відшкодування оренди. Ця сума не перевищуватиме 20% доходу, отриманого з продажу книг.

Ініціатори проєкту, серед яких понад 60 депутатів, пояснюють необхідність такого проєкту «катастрофічним» станом індустрії. Наголошують, що лише 8% українців читають книжки щодня, а половина дорослих їх не читає майже ніколи. До пандемії українець у середньому купував 0,57 книги на рік (дві третини з яких — російською), у той час, як німець — 5,5 книги, поляк — 2,5 книги.

З початку пандемії, зауважують автори, ситуація ще погіршилася: припинили діяльність 343 видавництва і 48 книгарень.

Читайте також: На Лютеранській зачиняється культова букіністична крамниця — місто відмовило в продовженні оренди

Якщо ж закон ухвалять у другому читанні, обіцяють автори, кількість книгарень за п’ять років зросте щонайменше в чотири-п’ять разів — до 800-1000, обсяг книжкового ринку зросте втричі, а «вплив держави-агресора на український книжковий ринок буде зведено до мінімуму».

Нагадаємо, з кінця минулого року вакцинованим від COVID-19 українцям почали видавати 1000-гривневі сертифікати на певні товари та послуги, серед яких найпопулярнішим вибором стали саме книжки. За третє, бустерне, щеплення зараз обіцяють виплачувати ще 500 гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button