Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: пресслужба КМДА

Міський голова Віталій Кличко відкрив Центр комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю на Харківському шосе, 156.

У двоповерховому центрі є відділення діагностики, арттерапії, сенсорно-інтеграційної терапії, логопед, дефектолог, психолог, тренажери для розробки кінцівок, моторної реабілітації рук, навчання ходінню.

Також у центрі для реабілітації дітей з інвалідністю облаштували соляну кімнату.

Фото: пресслужба КМДА

За словами заступниці голови КМДА Марини Хонди, раніше тут було приміщення кафе. Тож під центр підлаштовували вже існуючу будівлю. Водночас кияни звертають увагу, що тут робили повну реконструкцію та повністю рівняли територію технікою, що, втім, не допомогло створити безбар’єрний простір.

Перше, що впадає в очі, вважає група Цар-пандус, — це плитка «Старе місто», якою викладена вся територія навколо центру й навіть пандуси на підходах до нього. Ця плитка має фаску — скошені краї. Нею незручно пересуватись усім, а тим паче на колісних кріслах.

Безбар’єрність території: киянин Олександр Стадніченко, який пересувається на колісному кріслі, зазначає, що один вихід з території центру веде просто на проїжджу частину, а інший — це «пандус» зі сходинками. Далі до головного входу приставили металічний пандус замість стаціонарного бетонного.

«Згадайте, що вся територія рівнялася бульдозерами, проводили повну реконструкцію, і можна було зробити який завгодно плавний підйом», — дивується чоловік.

Сходи біля входу не мають контрастного маркування, а на подвір’ї відсутня тактильна плитка для навігації людей з порушеннями зору. У кожному разі така плитка була б нефункціональна на плитці «Старе місто». Натомість встановили таблички шрифтом Брайля, однак принаймні до однієї, судячи з фото, не можна дотягнутись руками, адже підхід перегороджено поруччями пандусу.

Зовнішній ліфт доступний лише з вулиці. Щоб потрапити з другого на перший поверх, потрібно вийти з приміщення на ліфтовий майданчик, спуститись вниз і обійти будівлю.

Фото: facebook.com/marina.honda.kyiv

«Чому не зробити тут приставний зовнішній ліфт, який би давав можливість людям одразу потрапити в приміщення, незрозуміло», — коментує «Цар-пандус».

Схема потрапляння з другого на перший поверх

Підйомники між поверхами змонтовано таким чином, що вони повністю перекривають сходи. Тож поки підйомником користується людина, сходи лишаються заблоковані. Також, щоби потрапити на другий поверх, доведеться скористатись двома підйомниками.

«Подібні підйомники викликають багато питань — ними не можуть самостійно користуватись люди з інвалідністю, вони потребують постійного обслуговування, та й загалом часто просто не працюють», — зауважує «Цар-пандус».

Стадніченко помітив, що у душовій кімнаті встановили скляну кабінку. «Це дуже небезпечно! Люди з інвалідністю можуть впасти, зачепити колісним кріслом. Та й узагалі людині з інвалідністю часом потрібно допомогти в душі, а як це зробити у тісній кабінці? Тобто там мають бути завіски», — пише він.

Фото: пресслужба Дарницької РДА

Звертають увагу й на дитячий майданчик, який не виглядає інклюзивно. Наприклад, бесідку піднято над поверхнею, й вона має сходинки з обох боків.

Нагадаємо, в Центрі реабілітації дітей з ураженням нервової системи на вулиці Богатирській ліфту не було 25 років.

Читайте також: У Святогірську збудували шпиталь для ветеранів із десятками сходинок перед входом (фото)

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button