Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23652 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Депутати Київради на пленарному засіданні третього лютого прийняли три проєкти про самоврядування. Їх «реанімували» після того, як Кабмін звільнив голів трьох районних адміністрацій.

Проєкт 224, за який проголосували депутати, пропонує скасувати рішення 2010-2011 років щодо ліквідації райрад. До райрад мають перейти повноваження та майно нинішніх райдержадміністрацій. При цьому йдеться про скасування рішення, яке тоді підтримав сам Віталій Кличко та його фракція.

Інший проголосований проєкт 225 передбачає створення Департаментів окремих районів. Це мають бути структурні підрозділи КМДА, яким мають передати все комунальне майно, що наразі перебуває в управлінні РДА. Таким чином, кількість чиновників міської адміністрації збільшується з 2650 до 6600. Проте, які будуть повноваження департаментів, неясно.

Також депутати підтримали проєкт 231. Згідно з ним, депутати мають створити підготовчу групу з питань створення районних рад. Група до кінця березня повинна напрацювати повноваження майбутніх районних рад та чисельність їх складу. Поки депутати проголосували за проєкт без визначення повноважень і меж райрад.

Дату виборів до райрад мають призначити протягом 70 днів.

У випадку реалізації цих рішень, районні в місті Києві держадміністрації будуть виконувати функції органів виконавчої влади. Делеговані їм раніше функції органів місцевого самоврядування будуть виконувати, спочатку територіальні підрозділи виконавчого органу Київради, а згодом – виконавчі органи районних в місті Києві рад, пояснила депутатка від УДАР Олеся Зубрицька.

Напередодні уряд змінив порядок призначення голів РДА — відтепер кандидатури пропонуватиме не голова КМДА, а прем’єр-міністр. У мерській партії стверджують, що уряд «фактично зруйнував систему управління містом і усунув мера від впливу на формування районних державних адміністрацій». Тому прийняті рішення мають «не дати можливість центральній владі узурпувати владу на рівні районів».

У президентській партії навпаки виступають за прийняття законопроєкту про столицю, який має розділити повноваження мера та голови КМДА. Депутат СН Владислав Трубіцин заявив, що прийняті рішення суперечать чинному законодавству, зокрема створення Департаментів районів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button