Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Павільйон 13. Фото: Dmytro Soloviov, 2019 рік.

На візуалізаціях Президентського університету, який планують збудувати на території ВДНГ у Києві, відсутні павільйони 13, 17 та 19. Причому останній вже почали демонтувати. Головний архітектор проєкту університету Віталій Молочко повідомив про долю цих споруд.

За його словами, павільйон 13 не розміщений в освітньому кластері та не задіяний в зоні проєктування. Цей павільйон, збудований в 1967 році, присвячено вугільній промисловості, під ним є макет діючої шахти.

Павільйон 17 «задіяний в інтеграції з університетом, в якому планується збереження діючої школи». Молочко уточнює, що ця будівля не належить до пам’яток архітектури та містобудування.

Павільйон 17. Фото: Styler.rbc.ua

Щодо павільйону 19, то на його місці планують збудувати чотириповерхову будівлю з підземними приміщеннями, в якій розмістять лабораторії. За словами архітектора, це передбачено технічним завданням проєкту.

Хоч цю будівлю вже демонтують, проєкт Президентського університету перебуває на стадії ескізів та концепцій, які ще не показували громадськості — презентацію планують провести наприкінці лютого. Кошторис також перебуває на стадії формування (попередньо називали 7,2 мільярда гривень). На сайті містобудівного кадастру Києва, відомості про містобудівні умови відсутні, але Молочко запевняє, що їх отримали у грудні.

Ескізний макет Президентського університету

Днями Національна спілка архітекторів висловила обурення знесенням модерністського павільйону 19. Молочко ж наполягає, що павільйон реконструюють «з частковим демонтажем аварійних та несучих елементів будівлі» і планують «залишити частину фундаментів». Крім того у Спілці архітекторів неодноразово наголошували, що проєкт університету обрали без архітектурного конкурсу, який би визначив найкращу пропозицію.

Президентський університет розміститься на 16 гектарах території ВДНГ. Комплекс включатиме 11 корпусів, адміністративний корпус, апарт-готель, лікарню, дипломатичну службу, на рендерах видно навіть вертолітний майданчик. Навчання хочуть почати у 2023 році. У 2021 році на проєктні та будівельно-монтажні роботи для Президентського університету мали витратити 70 мільйонів гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button