Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23263 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будинок Уткіна під час демонтажу. Фото: Мапа Реновації

Київрада на вчорашньому засіданні, 17 лютого, не підтримала проєкт рішення про розірвання через суд договору з забудовником ділянки на вулиці Симона Петлюри, 29, де знаходився будинок Уткіна. На місці особняка початку ХХ століття побудують 26-поверховий готель.

20 квітня минулого року компанія «Приват», якій віддали в оренду ділянку з будинком Уткіна під обслуговування, демонтувала до фундаменту 120-річну пам’ятку архітектури. Правоохоронці тоді відкрили кримінальне провадження.

У компанії заявляли, що отримали містобудівні умови та обмеження на реконструкцію адміністративної будівлі під готель, і проєкт отримав позитивний висновок експертизи, а ДАБІ зареєструвала повідомлення про початок виконання підготовчих робіт.

Спеціалісти від забудовника ніби обстежили будівлю та дійшли висновку, що її потрібно «частково» демонтувати – до фундаменту. У той час, за оцінкою краєзнавця Антона Короба, садиба перебувала в хорошому стані та не мала ознак аварійності.

Депутатка Київради Ксенія Семенова зареєструвала проєкт про розірвання договору оренди. Він пройшов усі комісії, але вчора депутати провалили голосування — лише 17 голосів за.

«З результатів видно, наскільки насправді Київрада зацікавлена в збереженні архітектурної спадщини. Коли депутати спробують піаритися на збереженні історичного Києва, то згадайте це голосування. Тому що одна справа піаритися на чисто політичних рішеннях про охорону спадщини, а інша – прийняти рішення з юридичними наслідками для компанії, що має потужне лоббі в раді», – коментує Семенова.

ТОВ «Приват» отримало ділянку в оренду у 2003 році ділянку для експлуатації адміністративної будівлі. У серпні 2020 року Київрада намагалася розірвати договір оренди, посилаючись на те, що «недобросовісний землекористувач» почав зносити споруди на цій ділянці та планує будівництво багатоповерхового житлового комплексу, а це суперечить Генплану. Згідно з юридичним аналізом «Мапи реновації», цільове призначення земельної ділянки не відповідає її використанню орендарем.

У Мінкульті заявили, що не давали жодних дозволів на будівництво в історичному ареалі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button