Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будівля посольства Британії в Києві. Фото: Depositphotos/brendan_howard

Посольство Великої Британії тимчасово переїжджає з Києва до Львова у зв’язку з побоюваннями нового вторгнення російських військ. Про це йдеться на сайті уряду Британії.

Британське МЗС закликає своїх громадян в Україні виїхати з країни та попереджає, що у разі військової ескалації британцям в Україні не варто розраховувати на посилену консульську підтримку чи допомогу з евакуацією.

Керівництво НАТО також вирішило перевести українське представництво до Львова. Про це Суспільному повідомила пресофіцер Центру інформації і документації НАТО Оксана Мусієнко.

«НАТО та країни-союзники дуже уважно стежать за ситуацією та оцінюють її та продовжують вживати всіх необхідних заходів. Безпека нашого персоналу є першочерговою, тому персонал переведено до Львова та Брюсселя», – сказала Мусієнко.

Як розвивалась ситуація?

Раніше про тимчасове перенесення роботи посольств із Києва до Львова заявили дипломати США, Канади, Австралії та генконсульство Німеччини в Дніпрі. Ці країни, а також інші держави, закликали своїх громадян залишити Україну поки немає ускладнень у перетині кордону чи в авіасполученні.

Державний департамент США 24 січня віддав розпорядження сім’ям дипломатів, які працюють в американському посольстві, залишити Україну. Подібні заяви раніше зробили Велика Британія, Канада, Німеччина, Австралія.

Тим часом у Львові активізувався попит на ринку нерухомості. Як розповіли Радіо Свобода керівники рієлторських компаній, їм зараз масово надходять дзвінки від клієнтів із проханнями про оренду житла. Перевозять сюди свої родини чиновники з різних міст. Орендують помешкання переважно на термін від двох тижнів до кількох місяців. 40% клієнтів, які орендували помешкання у Львові, причиною називають ймовірне вторгнення Росії в Україну. Останніми днями активно почали шукати квартири для переїзду жителі прикордонних з Росією населених пунктів.

Все це відбувається на тлі загострення ситуації на Донбасі. За даними розвідувального управляння, РФ готує заходи, які мають на меті дестабілізувати ситуацію на тимчасово окупованих територіях та створити підстави для звинувачення України у терактах.

Останніми днями збільшилася кількість обстрілів території, яка контролюється Україною, з боку окупованих Росією територій. Так, Суспільне говорить про 900 порушень режиму тиші за останню добу.

Що говорять в РНБО та Кабміні

Вчора, 18 лютого, в Офісі президента відбувся брифінг стосовно загострення на Донбасі за участі секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова та міністерки з питань реінтеграції Ірини Верещук.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що заяви бойовиків “ДНР” і “ЛНР” про нібито наступ українських військових не відповідають дійсності. “Те, що роздмухується, це спроба спровокувати збройні сили, наші війська”, — зазначив він.

«Ситуація в наших військах контрольована, зрозуміла, військо мотивоване, ніяких нападів на цивільне населення, ніяких варіантів того, що ці території мають бути звільнені військовим шляхом, на сьогоднішній день не існує», — сказав Данілов.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button