Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Цими вихідними у Києві пройшла акція проти руйнування ВДНГ, де в межах будівництва Президентського університету в лютому почали демонтаж 19-го модерністського павільйону. Організаторами заходу виступили Ukrainian Modernism, ГО «Мапа Реновації» та «Зберегти Квіти України».

На акції були кияни різного віку – від малечі до старшого покоління. Також долучились фахова спільнота, громадські організації, небайдужі громадяни та місцеві мешканці, коментує засновник Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Активісти та кияни вимагають, щоб Офіс Президента України та ВДНГ влаштували відкрите обговорення із залученням громади, експертів, влади та бізнесу для розробки подальших кроків виходу з кризової ситуації; всі наявні павільйони ВДНГ мають стати пам’ятками (з уточненням охоронних меж), адже комплекс будувався за цілісним архітектурним задумом і має бути збережений.

Нову концепцію розвитку ВДНГ, яка зокрема мала включати освітній кластер, презентували 2017-го року. За концепцією, усі нові будівлі мають споруджуватися між старою забудовою. У 2021 році вперше пролунала ідея будівництва Президентського університету, а вже у лютому цього року раптово почався демонтаж павільйону №19. На його місці вже восени 2023 року обіцяють відкрити освітній заклад.

Після публічного розголосу знесення будівлі на кілька днів припинили, але згодом продовжили. Експерти критикують ідею побудувати такий заклад і порівнюють її з «лікарнею майбутнього», яку хотіли побудувати за президента Віктора Ющенка.

Читайте також: Павільйон на ВДНГ зносили законно і за згодою громади. Чи не зовсім?

Павільйон 19 визнали аварійним, хоча ще декілька місяців тому в ньому проходили дитячий фестиваль та Кураж Базар. Організатори протесту називають демонтаж свавіллям, адже будівля не несла жодної загрози людям. Крім того, будівельні роботи почались без презентації проєкту, як і відкритого архітектурного конкурсу.


Фото: Ukrainian Modernism, Maksym Trebukhov

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button