Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Автор фото: Дмитро Соловйов. Джерело: https://www.instagram.com/ukrainianmodernism/

Будівлю колишньої поліклініки Літфонду на Рейтарській, 15 реконструюють і відкриють у ній готельно-ресторанний комплекс, яким керуватиме компанія First Line Group («Любимый дядя», «Жизнь замечательных людей», Eastman). Інформацію підтвердила «Хмарочосу» PR-менеджерка First Line Дарія Сушко.

«Аби розпочати роботи з реконструкції, необхідно отримати певний пакет документів. Ми вже тривалий час працюємо над цим і як ніхто зацікавлені у якнайшвидшому розв’язанні цього питання, — коментують представники First Line Group. — Ми вже розпочали роботи, які можливі за поточних обставин: змінили дах будівлі, провели внутрішні укріплювальні роботи. Для того, щоб перейти до робіт над фасадом, потрібні документи, отримання яких вже на фінальній стадії й заплановані на поточний рік».

На якій стадії знаходиться проєкт реконструкції будівлі представники First Line Group не повідомляють. Співавтор проєкту будівлі Володимир Шевченко на початку лютого в колонці для «Хмарочоса» нарікав, що будівля перейшла до нового власника кілька років тому, проте досі не були проведені навіть консерваційні роботи, аби запобігти руйнуванню.

Володимир Шевченко, архітектор поліклініки на Рейстарській

«Перший етап активності навколо цієї споруди почався два роки тому, коли зненацька боти в мережі почали розганяти кампанію про аварійність будівлі, з якої „падають балкони“. Не вийшло. З’ясувалося, що огородження верхніх терас мають металевий каркас і „невідомі“ порушники (в будівлі, що цілодобово охороняється) не змогли їх сильно зруйнувати. Другий етап триває вже багато місяців. Ще з минулої зими і до цього часу в будівлі відкриті вікна, сніг залітає всередину, потім тане, зволожуючи несучі цегляні стіни, що веде до їх руйнації під час кожного перепаду температур»

За словами архітектора, ніхто не звертався до нього по консультацію з реконструкції будівлі поліклініки, на відміну від Марка Вілкінса, співвласника одноповерхового круглого блоку на подвір’ї, де колись розташовувався кабінет для фізіотерапії. Той ініціював реконструкцію будівлі та її повернення до оригінального вигляду, звільнивши від «прикрас» з гіпсокартону, декоративних колон та даху у формі гриба. У 2021 році тут відкрили фудмаркет Рейтарська Circle, який вважається успішним прикладом реконструкції та ревіталізації будівлі.

«Марк Вілкінс тоді знайшов мене, як автора будівлі, познайомив зі своїм проєктувальником Емілем Дервішем і почав діалог про її подальшу долю», — коментував Шевченко. 

Попри успішний досвід реконструкції Рейтарського кола, власник будівлі колишньої поліклініки, ТОВ «Бракераж», не поспішає йти на діалог з Володимиром Шевченком, який багато років захищає будівлю від руйнування чи спотворення. Так, у 2020 році Шевченко у співпраці зі спільнотою SaveKyivModernism врятували будівлю поліклініки від надбудови, яка б зіпсувала її автентичний вигляд.

Спільнота Києва дуже чекає на проєкт реконструкції та сподівається на новий успішний кейс з ревіталізації, яким пишатимуться мешканці й захоплюватимуться гості міста.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button