Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Харкові  в ніч з шостого на сьоме березня російські окупанти потрапили в Будинок «Слово», побудований наприкінці 1920-х років кооперативом літераторів. Будівля спроєктована Михайлом Дашкевичем в архітектурних форах між модерном і конструктивізмом. У плані має символічну форму літери «С» (від – слово).

Будинок «Слово» до обсрілів. Фото: Вікіпедія

«Якщо раніше прилітало кілька бомб, і все закінчувалося, то сьогоднішньої ночі це тривало годину безперервно. Бомбили житлові квартали. Знищений гуртожиток Педагогічного університету, нова багатоповерхівка на Олексіївці, кілька будинків у центрі, бомба потрапила поряд із історичним «літературним будинком» на культури. Згоріло кілька бабусь у невеликому будиночку у центрі», – пише харків’янин Андрій Сафронов, очевидець подій.

Фото: Андрій Сафронов

У1933 року після арешту мешканця будинку «Слово» Михайла Ялового почалася хвиля репресій проти діячів української культури, яка отримає назву Розстріляне відродження. Невдовзі після цього інший мешканець будинку Микола Хвильовий покінчив життя самогубством. До 1938 року радянська влада заарештувала мешканців сорока квартир із шістдесяти шістьох наявних у будинку. Український письменний Іван Багряний (арештований в 1932 році) називає споруду «Крематорієм», згодом — будинком попереднього ув’язнення (БПУ).

У 2019 році Уряди України вніс житловий будинок «Слово» до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

Харків після обстрілів

«Російські вбивці сто років тому знищили ціле покоління українців, видатних митців та письменників з цього будинку. А тепер трощать саму будівлю. Варвари і терористи», – написала Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту, про те, що відбулося.

Раніше російські війська зруйнували музей із роботами української примітивістки Марії Приймаченко.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button