Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фрагмент плакату, створеного для промоції плану Маршалла, 1950 рік

Зважаючи на великі втрати від російського вторгнення, західні політики вже заявили про необхідність розробки аналогу «плана Маршалла» для України. Зокрема, по це казали міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер, прем’єр Польщі Матеуш Моравецький і британський прем’єр Борис Джонсон.

Планом Маршалла називали ухвалену в США програму економічної допомоги європейськи державам після Другої світової війни, що діяла у 1948-1952 роках. Допомогу пропонували й СРСР, але Сталін відмовився. За чотири роки США передали на відновлення Європи понад 13 мільярдів доларів. Найбільшу допомогу отримали Франція та Велика Британія.

Перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, серед опитаних LIGA.net українських економістів, зазначила, що обсяги підтримки країн-партнерів залежатимуть від того, наскільки Україна буде віддана демократичним цінностям та стандартам держуправління.

«Говорячи про “план Маршалла”, важливо розуміти, що це історія не лише про можливість отримати фінансовий ресурс, а й про комплексне розуміння відбудови країни та виведення економіки на якісно новий рівень. Німецьке післявоєнне економічне диво, яке пов’язують з “планом Маршалла”, насправді було результатом економічних реформ та розбудови державних інституцій, які дали довгостроковий економічний ефект», — наголошує вона.

Валерія Гонтарева та Катерина Рожкова. Фото: Julia berezovska / Вікіпедія, facebook.com/ekrozhkova

Ексголова Національного банку Валерія Гонтарева вважає, що зараз триває Третя світова війна, яка стосується всього прогресивного людства.

«Не маю сумніву, що “план Маршалла” для України буде дуже масштабний та ефективний. Увесь цивілізований світ допоможе нам грошима, обладнанням та технологіями для швидкого відновлення нашої країни. Я думаю, що десь $100 млрд з різних джерел ми отримаємо під “план Маршалла”», — вважає вона.

І Гонтарева, і Рожкова згадують також заморожені російські активи, зокрема активи Центробанку РФ, як можливий ресурс для відновлення України. Однак процедура отримання цих коштів потребуватиме часу.

Натомість президент Київської школи економіки Тимофій Милованов непокоїться про те, чи буде ефективно використано допомогу від союзників.

«Допомога від Заходу буде, але є питання, як її використовувати. У західних інституціях велика бюрократія: щоб використати кошти, треба відповідати багатьом умовам. Тобто ці кошти треба ще освоїти… Скільки було видано допомоги після 2014 року? Десь 100 мільярдів доларів, а використати із них змогли… добре, якщо 20 мільярдів», — зауважує він.

Тимофій Милованов та Павло Кухта. Фото з персональних фейсбук-сторінок

Експерший заступник міністра економіки Павло Кухта робить наголос на інвестиціях, яким сприятимуть нинішня увага до України з боку найбільших інвесторів світу та вступ до ЄС, який, на думку, економіста, — питання часу.

«Називатимуть це “планом Маршалла” чи ні, але очевидно, що це будуть великі кошти. Це означає великий приплив інвестицій після війни. Принаймні дуже висока імовірність такого припливу», — вважає він.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button