Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Знесення Поліцейськох дільниці на Цимлянській. Фото: facebook.com/AmiDPerov

Під час війни містобудівельні злочини мають бути прирівняні до мародерства — так директор департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк прокоментував агентству Інтерфакс-Україна знесення історичної будівлі на Цимлянській та пожежу в «Дачі на Львівській».

За його словами, забудовник ще до війни намагався знести Поліцейську дільницю 1902 року на Цимлянській, 3. КМДА видала припис про зупинення робіт. А у вересні 2021 року будівлю внесли до списку будівель, на які поширюється мораторій на реконструкцію.

Коли на початку березня активісти повідомили, що будівлю знову зносять, інспектор департаменту виїхав на місце та видав припис, однак забудовник його проігнорував. «Аргументував тим, що у воєнний час призупинено всі перевірки», — стверджує Никоряк.

КМДА звернулася до поліції, й 5 квітня почато кримінальне провадження з цієї справи.

«Містобудівельні злочини під час війни можна назвати прямим мародерством. Ми не очікували, що хтось може собі дозволяти подібні злочини. Також зараз розробляється механізм, наприклад, вилучення техніки, яка виводиться на такі роботи, — на потреби терооборони або військових», — зазначає Никоряк.

Він також зауважив, що зараз штат департаменту охорони спадщини скорочено до п’яти осіб. Однак запевняє, що все одно співробітники моніторять ситуацію, зокрема, у співпраці з волонтерами створюють 3D-моделі архітектурних пам’яток — почали з об’єктів зі списку ЮНЕСКО.

«Я радий, що думка громадськості щодо необхідності реквізувати техніку у недобросовісних забудовників на потреби фронту та створювати 3D-моделі історичних пам’яток знайшла своє відображення і в офіційній позиції міської влади. Думаю, це може стати прикладом ефективної взаємодії громадськості та влади, якщо справа “Поліцейської дільниці” буде доведена керівництвом міста до кінця», — прокоментував заяву Никоряка адвокат Мапи реновації Дмитро Перов.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button