Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Яцек Полевський. Фото: t.me/bpz_ua

Пекар Яцек Полевський із Познані приїхав до Бучі, де зараз пече хліб для цивільних та військових і відновлює місцеву пекарню, пише Zaxid.net.

Його пекарня «Чорний хліб» з перших днів повномасштабного наступу організувала збір допомоги українцям.

За словами пекаря, він довго тримався «поза емоціями» і відстежував коментарі воєнних експертів, та коли побачив кадри того, що росіяни зробили в Бучі на Київщині, таки не втримався. Чоловік знайшов власників місцевої пекарні «Хатинка пекаря», яку російські загарбники перетворили на свій командний пункт, і став збиратися у дорогу. Місто відкрили 14 квітня, тоді ж Полевський виїхав з Познані.

Він планував зібрати 10 тисяч злотих на все те ж житнє борошно і дорогу. 25-кілограмовий мішок такого органічного борошна коштує 100 злотих, а це – 50 хлібин для українців. Спочатку Полевський купив 500 кг борошна у Польщі, потім ще 600 – у Львові дорогою в Київ. А сьогодні небайдужі поляки пожертвували на справу пекаря вже 27 тисяч злотих і він продовжує купувати борошно вже на Київщині. Також за ці кошти можна буде допомогти й іншим місцевим пекарням, які теж виходять на контакт з польським колегою.

Фото Яцека Полевського

Поляк розповів, що найбільше його вразили не масштабні руйнування у Бучі, а інше: «Порожньо, скрізь порожньо, немає людей і тихо, бігають тільки пси». Але невдовзі він познайомився з людьми, які залишились в місті або повернулись в Бучу після її звільнення від російських окупантів.

«Вчора були в районі, де люди не мають ані води, ані газу, ані світла. Вони збираються у подвір’ях і розпалюють вогнища, щоб приготувати разом їжу. Ми знайомимось, говоримо, жартуємо, п’ємо горілку – соціалізуємось. Дуже милі люди – одразу запрошують нас на якісь шашлики, пригощають. Військові нас вітають. Це дуже зворушливо і по-доброму», – розповідає Полевський.

Він назвав своєю головною задачею – випікати хліб для людей, які є в місті, та для військових, а також наводити лад у пекарні. Роблять це разом із власником «Хатинки пекаря» Ярославом, старшим сином Яцека і другом, з яким разом приїхали з Польщі. Пошкодження у «Хатинці пекаря» виявились не критичними, хоча робота є.

У Бучі волонтери планують лишитися до кінця тижня, а потім – повертатимуться до своїх обов’язків вдома.

Окрім того, у Познані щороку проводиться двомісячна акція «Хочемо хліба», присвячена Познанському страйку у червні 1956 року, що почався з економічних причин, а переріс у акції проти комуністичної влади. Цього року збірка коштів і продуктів, що триватиме до 28 червня, буде присвячена допомозі українським біженцям.

Читайте також: Київський пекар вигадав рецепт хліба «Чорнобаївський»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button