Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Коні Пржевальського у Чорнобильскому заповіднику. Фото: facebook.com/zapovidnyk2018

Крім злочинів проти людей, російська армія вчиняє злочини проти довкілля — екоциди, — які, зрештою, також відіб’ються на якості життя українців. Серед завданих природі шкод — обстріли нафтобаз, отруєння ґрунту боєприпасами, пожежі тощо. ГО «Екодія» вже зафіксувала понад 200 екоцидів. Про це йдеться в матеріалі BBC News Україна.

Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець заявив, що Україна може стати першою країною у світі, яка отримає репарації за злочини проти довкілля. Збитки, які Росія завдала природі, вже складають сотні мільярдів гривень.

Радіація. Загроза ядерної катастрофи виникла з перших днів війни, коли росіяни окупували Чорнобильську АЕС. Запорізька АЕС досі перебуває під їхнім контролем, на початку березня окупанти обстрілювали енергоблоки, підривали боєприпаси. Над Південноукраїнською АЕС запустили три ракети, загроза влучання в ядерний реактор була високою. Також лишається ймовірність застосування ядерної зброї.

Лісові пожежі. Ліси горять через бойові дії. Пожежу може бути неможливо загасити, якщо територія окупована. Під час зіткнень на Київщині горіли Чорнобильські ліси, й Київ був у топах із забруднення повітря.

Пожежі на підприємствах. Росіяни обстірлюють нафтобази. За підрахунками екологів, під час горіння нафти на базі з кількома резервуарами виділяється приблизно стільки ж атмосферного забруднення, скільки виробляє весь транспорт Києва за місяць. Влучання снарядів у хімічні підприємства, як-от у Рубіжному на Луганщині або в Сумах, призводили до витоків азоту й аміаку. 

Бомби та ракети. Під час вибуху бомби чи ракети в повітря вивільняються хімічні речовини. А уламки боєприпасів потрапляють у землю, отруюють ґрунтові води.

Знищена техніка. Тисячі російських танків і бронемашин забруднюють землю паливно-мастильними матеріалами. Це канцерогенне сміття, яке отруює навколишнє середовище важкими металами, які потрапляють у ґрунт і ґрунтові води. У районах активних бойових дій якість питної води у криницях суттєво погіршилась. Крім того, весь цей металобрух слід буде переробляти, в той час, як і до війни в Україні була проблема з відходами.

Затоплення шахт. Через інтенсивні обстріли не вдається відкачувати воду в шахтах. Так, не працюють насоси у трьох шахтах Луганської області. «Шахтна вода» з важкими металами та солями з гірничих порід потрапляє у підземні води.

Міни та залишки боєприпасів. Україна зараз — одна з найбільш замінованих країн світу. Наслідки цього доведеться долати роками, якщо не десятиліттями. Адже досі знаходять снаряди та міни часів Другої світової війни.

Питна вода й опустелювання. Ще до війни нестачу води відчували східні та південні регіони, що лежать у басейні Сіверського Дінця, Південного Бугу, в Приазов’ї та Криму. Обстріли очисних споруд, як-от у Василькові, руйнування водогонів та іншої водної інфраструктури, неможливість швидко її полагодити, вплинуть на якість і обсяг води.

Руйнування заповідників. Війна зачепила близько третини всього природно-заповідного фонду України, вважає Тарас Ямелинця з WWF-Україна. Під загрозою знищення перебувають близько 200 територій земель Смарагдової мережі — зони, яка захищає бурого ведмедя, чорного лелеку, рись. Заповідник «Асканія-Нова» перебуває в окупації. Закуповувати корм та підтримувати парк адміністрації доводиться власним коштом.

Порушений ґрунт та спалені ліси дуже швидко заростають чужорідними інвазійними видами. Окрему небезпеку для диких тварин становлять нерозірвані боєприпаси та міни. Значна загроза рідкісним видам тварин — руйнування або зміна їхніх ареалів та міграційних коридорів. При цьому воєнні дії відбуваються у найбільш чутливий період року, коли тварини шукають собі пару, їжу та приводять дитинчат. 

Чорне море. Російські військові замінували частину його акваторії, стріляють потужними снарядами з надводних і підводних човнів. Нещодавно на березі національного природного парку «Тузлівські лимани» на Одещині знайшли мертвих дельфінів — вони могли загинути через те, що втратили орієнтацію за ехо-сигналами. Російські військові використовують гідролокатори на високому рівні децибелів, а це шкодить слуху дельфінів.

Відновлення після війни. Екологи попереджають про ризик максимального використання природних ресурсів для відновлення після війни. Наприклад, щоб запобігти голоду, почнуть розорювати природні території. Через виробництво будівельних матеріалів можуть зрости викиди. Частину природних територій можуть віддати під забудову для відновлення населених пунктів. Уже з’явилися нові сміттєзвалища з залишків зруйнованих будівель та «кладовища техніки».

Водночас Україна долучилася до європейської програми Life, яка фінансує проєкти у галузі екології й має величезні бюджети.

«Можливо, коли ми будемо відбудовувати міста, ми зможемо зробити їх більш екологічними, зменшити кількість автомобілів, прокласти велодоріжки, підвищити енергостійкість наших будинків», — сподівається Євгенія Засядько з «Екодії».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button